fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježavanje 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji

U Novom Sadu održava se svečanost povodom 100 godina od prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Delegacije Srpske i Srbije Foto: RTRS

Na prepunom cenrtalnom trgu u Novom Sadu otkriven je spomenika kralju Petru Prvom Karađorđeviću, suverenu Kraljevine Srbije u trenutku prisajedinjenja Vojvodine, i jednoj od najznačajnijih ličnosti u cjelokupnoj istoriji srpskog naroda.

Svečanosti su prisustvovovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjednica Srpske Željka Cvijanović i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Otkriven spomenik Kralju Petru prvom (Foto: RTRS)

„Osjetili ste da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana, da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu po našoj lijepoj Srbiji, a ja, uz poštovanje velikom i starom našem kralju, samo jednu rečenicu da kažem – Srbija zna svoju snagu i znamo da nismo najveći, ni među najvećima ali znamo da Srbiju nikad niko nije uspio da pokori, neće ni oni koji to danas pokušavaju“, rekao je u svom obraćanju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: RTRS

Predsjednik Vučić se zahvalio građanima na odlučnosti da budu uz svoju državu, svoj narod i što znaju da od Srbije nema ništa preče.

Takođe je poručio da „nikada nikome, do Srbiji, Vojvodina neće pripadati“.

Riječima, „dobro došao kući stari naš kralju“ Vučić je istakao da nam je trebalo 84 godine da shvatimo veličinu i značaj Kralja Petra prvog, a da je nacionalna bruka što smo takve velikane zaboravljali.

Vojvodina dobila Muzej prisajedinjenja

Povodom obilježavanja stogodišnjice završetka Velikog rata i Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji u Novom Sadu je danas svečano otvaren „Muzeja Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji“ koji će činiti stalna postavka sa nizom artefakata koji autentično svjedoče o velikom istorijskom događaju i njegovim akterima, ali i o viševekovnoj borbi Srba za politička i druga prava.

Ovoj svečanosti su priustvovali i ministri u Vladi republike Srpske.

Muzej Prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji (Foto: Tanjug)

Muzej su, u prisustvu poslanika republičkog i pokrajinskog parlamenta, članova republičke i pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, brojnih lokalnih samouprava kao i predstavnika diplomatskog kora i gradova prijatelja Novog sada,  otvorili predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Nakon intoniranja himne „Bože pravde“, koju je izveo hor „Prosvetitelji“, predsjednik Pokrajinske vlade i predsjednik Odbora za obilježavanje 100. godišnjice prisajedinjenja Vojvodine Kraljevini Srbiji, Igor Mirović je, u pozdravnoj riječi, istakao da otvaranjem „Muzeja prisajedinjenja“, Vojvodina i Srbija dobijaju – mjesto nezaborava na vrijeme i učesnike sudbonosnih istorijskih odluka.

Otvaranju Muzeja prethodio je nastup Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, a onda se prisutnima obratila predsjednica Skupštine Srbije, Maja Gojković.

Delegacija Vlade Republike Srpske na otvaranju muzeja (Foto: RTRS)

Gojkovićeva je istakla da su građani Srbije i danas ponosni na veliku pobjedu koju su izvojevali njihovi preci i istorijsku odluku o prisajedinjenju.

Ona je poručila da Muzej prisajedinjenja ima ogroman nacionalni značaj, da predstavlja simbol neustrašive borbe za slobodu i da ostaje novim pokoljenjima kao vječno podsjećanje na tu borbu.

Gojkovićeva je podsjetila da su se Velika narodna skupština u Novom Sadu, kao i Veliki narodni zbor u Rumi, vodili načelima i idealima slobode, ravnopravnosti, napretka i razvoja svih građana koji žive na ovom prostoru.

Ona je istakla da je Velika narodna skupština bila i veliki demokratki iskorak za to doba, budući da je bila višenacionalna, da je postojalo opšte pravo glasa, a posebnu pažnju zaslužuje činjenica da su u donošenju ove istorijske odluke za srpski narod učestvovale i žene, njih sedam.

„I to prvi put u Evropi, u vreme kada su Engleskinje, Francuskinje, Nemice o pravu glasa samo sanjale. To je bilo doba kada su žene pravo glasa imale malo gde u svetu, a kamoli mogućnost da budu birane i da učestvuju u radu skupštine“, rekla je Gojković.

Delegacija Vlade Republike Srpske na otvaranju Muzeja (Foto: RTRS)

Ona je naglasila da su ti principi slobode i ravnopravnosti i sada glavna vodilja i u Autonomnoj pokrajini Vojvodini i u čitavoj Srbiji, saopšteno je iz Narodne skupštine Srbije.

„Sloboda i ravnopravnost svih naših građana, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, jesu suštinske vrednosti koje i danas negujemo. Naše različitosti, koje predano čuvamo, jesu naše zajedničko bogatstvo“, poručila je Gojkovićeva.

Na Velikoj narodnoj skupštini Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena u Banatu, Bačkoj i Baranji, održanoj u Novom Sadu 25. novembra 1918. godine, proglašeno je prisajedinjenje tih krajeva Kraljevini Srbiji.

Dan ranije, 24. novembra 1918. godine, skupština Srema se takođe izjasnila za priključenje Kraljevini Srbiji.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: