fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obilježavanje 100 godina od oslobođenja grada

Organizacioni odbor za obilježavanje 100 godina od oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu najavio je danas bogat program ovim povodom, kada se obilježava i vijek zajedništva sa Srbijom.

Branislav Tomić

Gradonačelnik Mićo Mićić rekao je da su Gradska uprava i on lično donijeli odluku da ovaj dan dostojanstveno bude obilježen, dajući punu podršku organizatorima.

„Sve svoje resurse, Muzej i Centar za kulturu i ljude koji mogu pomoći, dali smo u funkciju da se dostojno obilježi 100 godina od prvog oslobođenja Bijeljine“, rekao je Mićić, nakon sastanka sa članovima Organizacionog odbora.

On je napomenuo da bi zasigurno svi bili zadovoljniji i srećniji da od tog dana nije bilo ratova i da je želja da se sada ukaže na sve negativnosti ratova, ali i na sve blagodeti slobode.

„Onaj ko voli ili želi rat nije prijatelj ovog naroda i stoga želimo da ovaj dan obilježimo poštujući mir, naše sugrađane sa kojim živimo u miru i slozi“, rekao je Mićić, podsjećajući da je i tada kao i danas Bijeljina bila multietnička sredina koja je težila zajedništvu.

Predsjednik bijeljinskog Gradskog odbora udruženja „Kraljevina Srbija“ Branislav Tomić najavio je da će, slaveći mir i slobodu, za Dan oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu, program početi u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ u petak, 9. novembra, u 18.00 časova večeri posvećenoj heroini Prvog svjetskog rata Milunki Savić.

Tomić je naveo da će u subotu, 10. novembra – na Dan oslobođenja grada, program početi u 11.00 časova u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih mučenika srpskih, gdje će biti služen parastos kralju Petru Prvom Oslobodiocu, srpskim dobrovoljcima, poginulim, umrlim i nestalim vojnicima u Velikom ratu, a potom slijedi otvaranje stalne muzejske postavke u ovom hramu.

Tomić je rekao da je za 12.00 časova predviđeno polaganje cvijeća na Spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu, kada će u svim hramovima SPC zvoniti zvona u čast herojima, a da je za 13.00 časova predviđena multimedijalna izložba „Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata“, koja će biti održana u Centru za kulturu „Semberija“.

On je istakao da treba čuvati tradiciju srpskog naroda kao i uspomenu na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice, Podrinja u oslobodilački ratovima 1912-1918. godine, kao i na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu i na sve borce odbrambeno-otadžbinskog rata.

Organizator i pokrovitelj ovog programa su Srpska pravoslavna crkva, grad Bijeljina, Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovljaca 1912-1918. godine i Udruženje „Kraljevina Srbija“, te gradska Boračka organizacija.

Petar Vujičić

Petar Vujičić, predsjednik Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, očekuje da će ovaj program biti masovno propraćen.

Vujičić, koji je i član Republičkog odbora istog udruženja, kaže da se ovaj datum u Bijeljini obilježava devet godina zaredom. „Mi smo danas tu da prenosimo poruke iz prošlosti našoj budućnosti, našim potomcima.

To jeste i pravi smisao rada i Udruženja i svih ovih naših proslava“, rekao je Vujičić novinarima.

On je podsjetio da su dugo vladale brojne neistine i dezinformacije o tome šta je bila Kraljevina SHS.

„Poslije proboja Solunskog fronta formirano je Narodno vijeće u Zagrebu, Splitu, Novom Sadu i BiH koji su nedvosmisleno, zajedno sa jugoslovenskim odborom, iskazali da žele da srpska vojska oslobodi ove krajeve lijevo od Drine.

To je bila i naredba glavnokomandujućeg Solunskog fronta, koji je postao glavni front i koji je slamao Austrougarsku – Franšea Deperea“, rekao je, između ostalog, Vujičić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Inicijativa za obilježavanje dana oslobođenja grada

Obilježen dan oslobođenja – Slobodan grad u slobodnoj zemlji

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: