Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Obilježavanje 100 godina od oslobođenja grada

Datum objave: sreda, 7 novembra, 2018
Objavljeno u Prvi svjetski rat
Veličina slova: A- A+

Organizacioni odbor za obilježavanje 100 godina od oslobođenja Bijeljine u Prvom svjetskom ratu najavio je danas bogat program ovim povodom, kada se obilježava i vijek zajedništva sa Srbijom.

Branislav Tomić

Gradonačelnik Mićo Mićić rekao je da su Gradska uprava i on lično donijeli odluku da ovaj dan dostojanstveno bude obilježen, dajući punu podršku organizatorima.

“Sve svoje resurse, Muzej i Centar za kulturu i ljude koji mogu pomoći, dali smo u funkciju da se dostojno obilježi 100 godina od prvog oslobođenja Bijeljine”, rekao je Mićić, nakon sastanka sa članovima Organizacionog odbora.

On je napomenuo da bi zasigurno svi bili zadovoljniji i srećniji da od tog dana nije bilo ratova i da je želja da se sada ukaže na sve negativnosti ratova, ali i na sve blagodeti slobode.

“Onaj ko voli ili želi rat nije prijatelj ovog naroda i stoga želimo da ovaj dan obilježimo poštujući mir, naše sugrađane sa kojim živimo u miru i slozi”, rekao je Mićić, podsjećajući da je i tada kao i danas Bijeljina bila multietnička sredina koja je težila zajedništvu.

Predsjednik bijeljinskog Gradskog odbora udruženja “Kraljevina Srbija” Branislav Tomić najavio je da će, slaveći mir i slobodu, za Dan oslobođenja Bijeljine u Velikom ratu, program početi u Narodnoj biblioteci “Filip Višnjić” u petak, 9. novembra, u 18.00 časova večeri posvećenoj heroini Prvog svjetskog rata Milunki Savić.

Tomić je naveo da će u subotu, 10. novembra – na Dan oslobođenja grada, program početi u 11.00 časova u Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih mučenika srpskih, gdje će biti služen parastos kralju Petru Prvom Oslobodiocu, srpskim dobrovoljcima, poginulim, umrlim i nestalim vojnicima u Velikom ratu, a potom slijedi otvaranje stalne muzejske postavke u ovom hramu.

Tomić je rekao da je za 12.00 časova predviđeno polaganje cvijeća na Spomenik kralju Petru Prvom Oslobodiocu, kada će u svim hramovima SPC zvoniti zvona u čast herojima, a da je za 13.00 časova predviđena multimedijalna izložba “Album sjećanja na naše pretke iz Prvog svjetskog rata”, koja će biti održana u Centru za kulturu “Semberija”.

On je istakao da treba čuvati tradiciju srpskog naroda kao i uspomenu na sve ratne dobrovoljce Semberije, Majevice, Podrinja u oslobodilački ratovima 1912-1918. godine, kao i na učesnike antifašističke borbe u Drugom svjetskom ratu i na sve borce odbrambeno-otadžbinskog rata.

Organizator i pokrovitelj ovog programa su Srpska pravoslavna crkva, grad Bijeljina, Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovljaca 1912-1918. godine i Udruženje “Kraljevina Srbija”, te gradska Boračka organizacija.

Petar Vujičić

Petar Vujičić, predsjednik Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine, očekuje da će ovaj program biti masovno propraćen.

Vujičić, koji je i član Republičkog odbora istog udruženja, kaže da se ovaj datum u Bijeljini obilježava devet godina zaredom. “Mi smo danas tu da prenosimo poruke iz prošlosti našoj budućnosti, našim potomcima.

To jeste i pravi smisao rada i Udruženja i svih ovih naših proslava”, rekao je Vujičić novinarima.

On je podsjetio da su dugo vladale brojne neistine i dezinformacije o tome šta je bila Kraljevina SHS.

“Poslije proboja Solunskog fronta formirano je Narodno vijeće u Zagrebu, Splitu, Novom Sadu i BiH koji su nedvosmisleno, zajedno sa jugoslovenskim odborom, iskazali da žele da srpska vojska oslobodi ove krajeve lijevo od Drine.

To je bila i naredba glavnokomandujućeg Solunskog fronta, koji je postao glavni front i koji je slamao Austrougarsku – Franšea Deperea”, rekao je, između ostalog, Vujičić.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Inicijativa za obilježavanje dana oslobođenja grada

Obilježen dan oslobođenja – Slobodan grad u slobodnoj zemlji
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top