Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Inicijativa za obilježavanje dana oslobođenja grada

Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918. godine zatražilo je od Skupštine grada Bijeljina da dan oslobođenja grada u Velikom ratu bude uvršten u kalendar obilježavanja najznačajnih datuma grada.

Petar Vujičić
Petar Vujičić

Predsjednik ovog udruženja Petar Vujičić kaže da oni od 2010. godine obilježavaju 10. novembar, dan kada je 1918. godine Vojska Kraljevine Srbije oslobodila Bijeljinu i Semberiju nakon viševjekovnog ropstva pod Otomanskom imperijom i 40 godina okupacije, odnosno 10 godina aneksije Austrougarske monarhije.

“Bijeljina je tek tada postala slobodan grad u oslobođenoj zemlji, za sve njene građane, bez obzira na nacionalnosti i vjeroispovijest, a sve do Drugog svjetskog rata 10. novembar obilježavan je kao najznačajniji dan grada”, ističe Vujičić.

On podsjeća da inicijativa za ponovno zvanično obilježavanje stiže uoči sto godina od tog, za Semberiju, značajnog istorijskog događaja.

Vujičić navodi da bi uvrštavanje ovog datuma u kalendar obilježavanja najznačajnijih istorijskih događaja u Bijeljini omogućilo da se Bijeljinci 10. novembra organizovanije i sveobuhvatnije sjete hrabrih oslobodilaca, uključujući i srpske ratne dobrovoljce iz ovog i drugih srpskih krajeva i čuvaju uspomene na njihove žrtve, slobodarske ideje i patriotizam.

Izvor: SRNA

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: