fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obijeno pet pravoslavnih hramova u Dalmaciji

U Dalmaciji je obijeno pet pravoslavnih hramova, saopštila je Srpska pravoslavna crkva /SPC/, izrazivši zabrinutost zbog ovog do sada neviđenog vandalskog čina.

Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Baljcima
Crkva Svetog Jovana Krstitelja u
Baljcima

U saopštenju Eparhije dalmatinske navodi se da je policijska stanica u Drnišu ustanovila da je između 6. i 8. marta obijeno pet pravoslavnih hramova u drniškom kraju.

Policija je prilikom uviđaja utvrdila da, osim nestanka manjeg iznosa novca, na tim vjerskim objektima nije pričinjena veća materijalna šteta.

Obijene su Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Baljcima, Crkva Svetog Luke u Štikovu, Crkva Svetog Georgija u Kričkama, Crkva Svetog Jovana Krstitelja u Miočiću i Crkva Svete Petke u Kanjanima.

„Imajući u vidu da je Crkva Svetog velikomučenika Georgija u Kričkama obijena i prije 15 dana, istovremeno kad i Crkva Svetog velikomučenika Georgija u Velušiću, naglašavamo sa osudom i zabrinutošću da je ovo dosad neviđeni vandalski čin“, ističe se u saopštenju.

Na meti napada su, kako se navodi, pravoslavne svetinje na drniškom području, a oštećenja bogomolja, duhovnog i kulturnog nasljeđa ovog dijela Dalmacije, makar i neznatna, napasnički su čin vrijeđanja časti i dostojanstva pravoslavnih vjernika.

Eparhija je izrazila nadu da će policija pronaći počinioce i preduzeti odgovarajuće zakonske mjere.

„Posebni čin napasnika, zasad neotkrivenih i nepoznatih motiva, svakako pogađa vjerska i ljudska osjećanja svakog hrišćanina, potomka predaka koji su spomenute hramove pobožno i neimarski izgradili“, ističe se u saopšteu.

Eparhija dalmatinska napominje da ulaže veliki napor i trud da obnovi i sačuva srpske pravoslavne svetinje, što treba da čini i istrajava i ubuduće.

„Molimo vjerni narod da obrati pažnju i obavijesti parohijskog sveštenika ukoliko na hramu primijete nešto sumnjivo, vidljiv izgled uništavanja naše svetinje“, ističe Eparhija.

Izvor: SRNA

Oznake: Obijeni hramovi, Dalmacija, SPC, Drniš, Baljci, Štikovo, Kričke

Vezane vijesti:

Grafitom ‘Za dom spremni’ oskrnavljena Srpska pravoslavna …

Umjesto obnove crkve, poruke mržnje i netrpeljivosti | Jadovno …

oskrnavljen i opljačkan pravoslavni hram u karlovcu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: