fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obilježavanje 16 godina od stradanja Srba iz Vozuće

Svijeće - pomen

Obilježavanje 16 godina od stradanja Srba iz Vozuće i doline rijeke Krivaje u opštini Zavidovići u Federaciji BiH biće organizovano 10. septembra tradicionalnim maršom „Putem egzodusa Srba iz Zavidovića i Vozuće – 2011“, dugim 40 kilometara.

Sponzori ove tradicionalne manifestacije Srba iz Vozuće i doline rijeke Krivaje su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Petar Đokić i načelnik opštine Doboj Obren Petrović, rekao je Srni Zoran Blagojević, predsjednik Zavičajnog udruženja Zvidovićana sa sjedištem u Doboju, koje je i organizator ove manifestacije.

Prema programu, učesnici marša putevima egzodusa krenuće 10. septembra u 6.00 časova autobusima iz Doboja do naselja Tumare na Ozrenu, gdje će ispred pravoslavnog hrama svete Ognjene Marije, oskrnavljenog i porušenog u prošlom ratu, u 8.00 časova pješke krenuti prema naselju Stog, udaljenom oko 15 kilometara od Zavidovića, objasnio je Blagojević.

On je podsjetio da će se učesnici marša „Putem egzodusa Srba iz Zavidovića i Vozuće – 2011“ kretati prema Stogu takozvanim „kamionskim putem“, pravcem Brijesnica, Malčići, Kvrga i Borovci. Planirano okupljanje učesnika marša, kao i paljenje svijeća za sve poginule Vozućane je oko 15.00 časova kod pravoslavne crkve posvećene svetom Đorđu u Stogu, koja je nakon egzodusa vozućkih Srba oskrnavljena i u većem obimu porušena.

Blagojević je podsjetio da se masovno stradanje Vozućana tokom prošlog rata dogodilo između 10. i 24. septembra 1995. godine, kada je iz 30 naselja rodni kraj napustilo 1 920 srpskih porodica sa 7 680 članova, bježeći od zločina muslimanskih vojnika i mudžahedina iz sastava Trećeg korpusa tadašnje Armije BiH.

Tokom četiri godine odbrane Vozuće i ostalih naselja u dolini rijeke Krivaje i tog dijela Ozrena poginulo je više od 300 boraca i civila sa tog prostora, kao i oko 400 vojnika iz jedinica Prvog krajiškog korpusa, naveo je Blagojević.

Prema podacima Udruženja porodica nestalih lica u Doboju, na širem ozrensko-vozućkom prostoru tokom prošlog rata nestalo je 459 srpskih boraca i civila, od čega je ekshumacijom i asanacijom terena pronađeno 282 tijela, među kojima je bilo 40 bez glava, a još se traga za 177 lica.

Iz ovog udruženja navode da imaju dokaze da su pripadnici Armije BiH i Komisija za traženje nestalih lica Federacije BiH, čiji je tadašnji predsjednik bio Amor Mašović, radi prikrivanja zločina sa ozrensko-vozućkog prostora izmjestili 12 masovnih grobnica sa 138 skeleta, među kojima je najveća u naselju Kučice kod Zavidovića, sa 64 tijela.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: