fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obesili bi ih za noge i tukli, na mučenju bi im i nacisti pozavideli

Ubili su stotine Srba, pa odneli tela: Ispovest logoraša koji su prošli torturu Huseina Mujanovića.
Husein Mujanović zvani Huso

Jovičić: Za jedno veče sam izbrojao 123 grobna mesta, posle su ih prekopali.

Upravnik logora za Srbe u Hrasnici 1992. godine, Husein Mujanović zvani Huso, dobio je premalu kaznu zatvora za mučenje Srba i silovanje Srpkinja u objektima poput OŠ „Aleksa Šantić“, zgradama, podrumima, garažama koji su zajedno činili sistem logora. Mala je to satisfakcija za stotine logoraša koji su prošli ovaj kazamat smrti kod Sarajeva.

To, za „Novosti“, kažu logoraši iz Hrasnice, a povodom presude od deset godina zatvora, koja je Mujanoviću izrečena u Beogradu. Ovaj slučaj je i zategao odnose između Beograda i Sarajeva, jer u BiH tvrde da Srbija nema pravo da sudi njenim državljanima, usledila je i protestna nota, pa i povlačenje ambasadora na konsultacije. Uzvraćeno je jasno porukom – svi moraju da odgovaraju za počinjene zločine.

Slavko Jovičić Slavuj, koji je u sarajevskim logorima Silos u Tarčinu i Hrasnici proveo ukupno 1.334 dana, svedoči za „Novosti“ da su Srbi u Hrasnici mučeni na 167 načina:

ZAROBLjENIKA DRŽALI U KAVEZU

Predsednik Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale kaže, za „Novosti“, da je Mujanović bio naširoko poznat u Sarajevu kao ozloglašeni upravnik hrasničkog logora.
– Poseban je slučaj jednog logoraša, Srbina iz Konjica, kojeg su u kavezu kao „eksponat“ izložili i držali u centru naselja Hrasnica da bi ga prolaznici pljuvali, boli, psovali i omalovažavali na razne načine.

– I nacisti bi pozavideli Husi i krvnicima. Zarobljeni Srbi su dovođeni iz celog Sarajeva, ali i šire. Na stotine ih je ubijeno…

Jovičić se za 200 dana, koliko je proveo u Hrasnici, nagledao raznih zločina i scena mučenja:

– Jedno veče, u julu 1993, izveli su nas iz logora da sahranimo jednog ubijenog Srbina. Ni ime mu ne znam. Lokacija je bila kod škole. Izbrojao sam to veče 123 grobna mesta. Motke su bile zabijene umesto krstova. Po završetku rata, negde 1996. došao sam u Hrasnicu sa Unproforom na lokaciju gde smo sahranjivali ubijene Srbe. Sve je bilo prekopano i leševi odneti.

Za Mujanovića kaže da je bio najozloglašeniji mučitelj Srba i da je zbog toga i nagrađen činom i funkcijom u tzv. Armiji BiH.

Logoraši iz Hrasnice, koji ne žele da im se navode imena, kažu nam da je Mujanović imao posebnu metodu mučenja:

– Ljude bi obesio za noge za konopac u sali škole, pa bi ih brutalno tukao dok tako vise. Huso je umeo da uzme nekog od Srba i veže ga preko stola i tuče do besvesti. Ili bi stavljao kugle olova u džak i time prebijao srpske zarobljenike.

U podrumima zgrade mučeni Srbi

Golgota Srba sa šireg područja Sarajeva zapisana je i u knjizi „Zločini u Hrasnici“, autora Danila Dželetovića, koji je za vreme rata u BiH bio inspektor MUP RS za ratne zločine počinjene nad Srbima. U knjizi se pominje i „Husov kabinet“ i navodi da Mujanović nije samo odobravao ili naređivao svirepo mučenje i ubijanje logoraša, već je i sam u tome učestvovao:

– Skoro svaku noć su pojedinci ili grupice odvođeni iz ćelija u atomsko sklonište ili u neku drugu prostoriju, gde su podvrgavani najokrutnijem mučenju, zlostavljanju i ponižavanju.

Preživeli Slavko Jovičić

Mujanović je sa svojim stražarima često noću priređivao pijanke u kancelariji, a zatim su upadali u ćelije među logoraše koje su nasumice i bez reda nemilosrdno tukli.

– Ponekad su u njegovu kancelariju dovodili pojedine uhapšene žene, koje su tako pijani seksualno zlostavljali, a neke i silovali. U Hrasnici se nalazilo i nekoliko stanova gde su odvođene zarobljene Srpkinje i tamo su ih tukli i silovali – navodi se u knjizi.

I škola i garaže bili mučilišta

IZNETO DESETORO UBIJENIH

U Toku Mujanovićevog upravljanja hrasničkim logorom iz ćelija je izneto 10 tela logoraša, koji su najčešće ubijani batinanjem, i to između 15. jula i 5. avgusta 1992. U tom periodu ubijeni su Vitomir Vasović, Aleksa Stranput, Radomir Drašković, Borko Stojanović, Radovan Guzina, Gojko Stjepanović, Sekula Mandić, Jovica Mihajlović, Radomir Milutinović i Dostimir Nikolić.

Više preživelih logoraša je izjavilo da je upravnik Huso sa komandirom straže Senadom Gadžom i stražarima Zaimom Laličićem učestvovao i u okrutnim tučama preživelih logoraša prof. Branka Kovačevića, Mirka Vukovića, Nikole Đumića i mnogih drugih.

Izvor: NOVOSTI ; Autor: S. MIŠLjENOVIĆ

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: