fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Обележје за 40.000 жртава

Министарство културе и Јеврејска заједница подржали обележавање масовних гробница. У суботу, 77 година од отварања логора на Сајмишту. У логору на Сајмишту настрадало 30.000 Срба и 7.000 Јевреја и Рома.

Кроз логор на Старом сајмишту прошло је више од 100.000 људи

АКЦИЈУ „Новости“, да се достојно обележе масовне гробнице у којима почивају логораши, махом цивили, настрадали у логору на Сајмишту, после градоначелника Београда и Скупштине града подржали су и Министарство културе Србије и Јеврејска општина Земун.

– Министарство културе и информисања подржава обележавање места на којима су сахрањене жртве логора на Старом сајмишту. Начин и врсту обележавања потребно је утврдити у сарадњи с надлежном установом заштите културних добара, односно Заводом за заштиту споменика културе града Београда. Министарство учествује у изради нацрта закона под радним називом „Закон о установи спомен-жртве на Сајмишту“ – заједно са Комисијом за утврђивање програмских садржаја и давања предлога модела управљања Меморијалним комплексом на Старом београдском сајмишту и Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања – и даће пуни допринос у оквиру својих надлежности – речено нам је у ресору културе.

И Јеврејска општина Земун, на чијем се гробљу, на Гардошу, налази једна од највећих масовних гробница после Јајинаца, заложиће се да ова необележена гробница коначно добије достојно обележје.

– Јеврејска општина Земун подржава акцију коју су покренуле „Новости“ преко серије написа о обележавању масовних гробница у Београду. Једна од тих заборављених гробница налази се на Јеврејском гробљу у Земуну. Јеврејска општина Земун је власник гробља и урадиће све што је у њеној моћи и могућности да се таква иницијатива спроведе у дело – саопштио је председник те јеврејске општине Ненад Фогел.

Фото М. Анђела

У суботу, 8. децембра, навршава се 77 година откако је отворен логор на Сајмишту. Како је установила Комисија за утврђивање злочина окупатора и њихових помагача у саопштењу 87 из 1946. године, у које су „Новости“ имале увид, кроз овај логор је прошло између 90.000 и 100.000 људи, а настрадало их је око 40.000. Од тога, око 7.000 су били Јевреји и Роми, 17.000 житељи Србије, 10.000 Личани, Банијци, Кордунаши и Босанци и скоро исто толико је било Сремаца.

Анкетна комисија, која је извршила ексхумацију масовних гробница логораша са Сајмишта, утврдила је да су једини посмртни остаци убијених Јевреја, њих 240, нађени у Троструком сурдуку, где данас постоји затурено и скромно обележје. Остали јеврејски лешеви уништени су у Јајинцима, пре повлачења Немаца из Србије.

Од пролећа 1942. на Сајмиште су допремани Срби из Лике, Кордуна, Баније, Босне и нешто мање из Србије. Посмртни остаци убијених нађени су на Јеврејском гробљу на Гардошу – 6.500 остатака у 53 гробнице. Током 1942. доведене су жртве из Срема, а од 1943. из целе Југославије, Грци и Албанци. Од пролећа 1943. убијени су сахрањивани у 53 масовне гробнице у Белановића рупи, на Бежанији, где је нађено 3.600 остатака. Остали су стрељани и вешани дуж пруга и путева по Срему и ту сахрањивани.

Комисија је детаљно описала живот логораша, од момента кад их доведу до смрти или одвођења у конц-логоре у Немачкој и Норвешкој.

Највећи број био је с територије НДХ, и на Сајмиште су стизали из затвора у којима су већ прошли тортуру. На улазу су их дочекивали стражари који су их млатили корбачима и дрвеним моткама. Масовно су умирали од изнурености, глади, батинања, пегавца, дизентерије…

ЗЛАТНИ ЗУБИ – СМРТНА ПРЕСУДА

ПРВИ су у логору страдали они са златним зубима, констатовала је Државна комисија. Убијале су их собне старешине (логораши), да би се умилили логорском обезбеђењу, и вадили им зубе. Сви су спавали на голим даскама, у павиљонима који се нису ложили ни током највеће зиме.

Aутор: В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

Извор: Вечерње новости

Везане вијести:

Два стратишта усред Београда са 14.000 жртава сакрио немар

Весић: Старо сајмиште биће центар за проучавање Холокауста …

Драган Поповић: Старо сајмиште је симбол свеопштег страдања …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: