Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obeleženo 75 godina od deportacije žena i dece u logor na Starom sajmištu

Datum objave: subota, 10 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+
Foto Tanjug
Foto Tanjug

Centar za istraživanje i edukaciju o Holokaustu (CIEH), Savez jevrejskih opština Srbije, Savez antifašista Srbije, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava organizovala je danas šetnju Beogradom, povodom obeležavanja 75 godina od deportacije jevrejskih i romskih žena i dece u logor na Sajmištu.

Komemorativni program „Stazama sećanja” počeo je okupljanjem ispred vrtića Skadarlija koji se nalazi na uglu ulica Džordža Vašingtona i Dalmatinske , gde se 1941. nalazilo sedište „Policije za Jevreje i Cigane”, a odakle su potom žene i deca deportovani u logor na Sajmištu.

Povorka od 60 ljudi koja je na rukama imala žute trake, potom je u pratnji policije krenula ka Trgu Republike i Doma Vojske, gde je nekada bilo sedište Generalštaba , pa zatim preko Brankovog mosta do Sajmišta gde su čitana pisma bivših logorašica i ostavljene nošene žute trake u znak sećanja na stradale žrtve.

Predstavnik Centra za istraživanje i edukaciju Nikola Radić kazao je da su nemački okupatori između 8. i 12. decembra 1941, veliki broj žene i dece jevrejske i romske nacionalnosti sproveli u logor na Sajmištu, i da su već u maju 1942. skoro svi oni bili ubijeni.

„Smatramo da bi današnji dan, Dan ljudskih prava, trebali da koristimo i kao Dan sećanja na ove nastradale i da ovakvim komemorativnim skupovima u budućnosti podsećamo na ove događaje iz naše istorije koji ne smeju da se zaborave”, kazao je on.

Učesnici današnje šetnje Beogradom nosili su plakate na kojima je pisalo „Oni koji ne pamte prošlost prinuđeni su da je ponavljaju”, kao i „Svako ima pravo na život, slobodu i bezbednost”.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Tri muzeja za tri naroda žrtve

Staro Sajmište: Iseljavaju centralnu kulu | Jadovno 1941.

Staro sajmište – od logora do memorijalnog centra | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top