Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

OBELEŽENA XVII GODIŠNjICA PROGONA I STRADANjA SRBA KRAJIŠNIKA

pl-parastos-u-crkvi-Svetog-Rafaila-Banatskog.jpgSluženjem parastosa u crkvi Sv. Rafaila Banatskog i svečanom akademijom u Domu kulture u Plandištu, 5. avgusta 2012. godine, obeležena je XVII godišnjica progona i stradanja Srba iz RSK. Pomen stradalim Krajišnicima organizovalo je Zavičajno udruženje Krajišnika „Nikola Tesla“.

Služenjem parastosa u crkvi Sv. Rafaila Banatskog i svečanom akademijom u Domu kulture u Plandištu, 5. avgusta 2012. godine, obeležena je sedamnaesta godišnjica progona i stradanja Srba iz Republike Srpske Krajine.

Parastosu, koji je služilo Njegovovo preosveštenstvo episkop banatski gospodin Nikanor uz sasluženje sveštenika Nedeljka Jankovića, Nenada Milića i Siniše Lakičina, prisustvovsli su predstavnici opštine Plandište, predstavnici Zavičajnog udruženja Krajišnika „Nikola Tesla“, prognani Krajišnici i drugi građani. U veoma emotivnom govoru nakon parastosa, vladika Nikanor kao neposredni svedok prisetio se golgote koju su Krajišnici prošli početkom avgusta 1995. godine, jer je i sam bio u koloni koja je više od 10 dana putovala od Krajine do Srbije. Vladika je istakao važnost obeležavanja i pamćenja ovog događaja, naglasivši da su bliže Bogu oni koji se uz molitvu i dostojanstveno sećaju svojih žrtava i svoje nedaće, nego oni koji slave tuđu nesreću.

Nakon parastosa, u Domu kulture u Plandištu održana je svečana akademija pod nazivom „Oj, Krajino!“. „Ovom akademijom želimo da damo poseban pečat današnjem danu, da se za trenutak vratimo u zavičaj i da u vreme velikih iskušenja na dostojanstven način podsetimo sebe i druge na jedan od najtragičnijih događaja u srpskoj istoriji“ – istakli organizatori ovog skupa.

 

Svečana akademija počela je intoniranjem „Himne Krajini“, nakon čega je Gojko Vezmar dao kratak pregled najznačajinijh događanja kroz dugu istoriju prostora današnje Hrvatske gde su Srbi vekovima živeli. Nakon toga skupu su se obratili Nikola Vezmar, predsednik Zavičajnog udruženja Krajišnika „Nikola Tesla“, Dušan Jeličić, zamenik predsednika skupštine opštine Plandište i otac Nenad Milić. U kulturno-umetničkom delu programa svoje stihove kazivali su krajišni pesnici Bosiljka Perić Batak i Nikola Korica, a guslar Savo Kontić približio nam je čaroliju jednog od najstarijih srpskih instrumenata uz koji je vekovima, sa generacije na generaciju, prenošena istorija i narodno stvaralaštvo.

Plandište 2012. | Plandište 2012.Plandište 2012. | Plandište 2012.Plandište 2012. | Plandište 2012.

 

Pre sedamnaest godina, Hrvatska je izvršila agresiju na RSK, teritoriju koja je bila pod zaštitom Ujedinjenih Nacija, pobivši za vreme i posle operacije „Oluja“ oko 2.000 ljudi (pretežno civila) i prognavši oko 220.000 žitelja Krajine. Na taj način počinjeno je najveće i najsurovije etničko čišćenje na tlu Evrope posle Drugog svetskog rata. Zbog toga je važno da se sećamo i dostojanstveno obeležavamo najtragičniji dan u novijoj srpskoj istoriji i odamo poštu žrtvama koje su pale u Krajini i za Krajinu. Da se nikad ne zaboravi i da se nikada i nikome više ne dogodi.

Gojko Vezmar

 

Izvor: Zavičajno udruženje prognanih i izbeglih Krajišnika „Nikola Tesla“,

Vezane vijesti:

Ubistva izbjeglica i dalje nekažnjena

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: