fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obeležena godišnjica pogroma na KiM: Srbi rešeni da ostanu na Kosmetu; Tači: Sramota me je, kaznićemo počinioce

Parastosom i polaganjem venaca i cveća stradalim, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 13 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji i upućena jasna poruka da su Srbi rešeni da ostanu na Kosovu

Ilustracija, Foto Tanjug/Boki
Ilustracija, Foto Tanjug/Boki

Kosovska Mitrovica – Parastosom i polaganjem venaca i cveća stradalim, danas je u Kosovskoj Mitrovici obeleženo 13 godina od martovskog pogroma na Kosovu i Metohiji i upućena jasna poruka da su Srbi rešeni da ostanu na Kosovu.

Članovi porodica ubijenih u Mitrovici i njihova rodbina, predstavnici vladine Kancelarije za KiM i lokalne samouprave prisustvovali su parastosu koji je služen stradalima na Kosovu i Metohiji ispred „Spomenika istine“ u blizni glavnog Ibarskog mosta.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić poručio je da je srpski narod rešen da opstane na Kosovu i Metohiji i pored želje nekih da im to pravo ospore.

„Bilo je teških vremena, nije bilo lako. Danas smo složniji nego ikada, imamo otvorenu podršku države Srbije, Vlade Republike Srbije, da se nikada više neće dogoditi pogromi, oluje i ostali zločini“, rekao je Marić.

TAČI: SRAMOTA ME JE, KAZNIĆEMO POČINIOCE

Čaglavica – Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da ga je sramota zbog događaja iz marta 2004, da su ti događaji bili nepotrebni i da su osramotili Kosovo.
„Tada, 2004. godine, se desilo ono što je najmanje trebalo da se desi Kosovu. Desilo se nešto što je dovelo do toga da se Kosovo osramoti. Desilo se ugrožavanje crkava, paljenje nekoliko njih, spaljeno je nekoliko kuća. Za to je, mene lično, ako me pitate, i tada i danas sramota zbog tih akcija“.
Tači je u razgovoru sa predstavnicima srpskih medija istakao da su martovsko nasilje tada sproveli pojedinci i da će biti kažnjeni.
„Ko god je to počinio biće kažnjen. Nije u tradiciji Albanaca da ugroze kulturno-istorijske spomenike, da ugroze imovinu, da popale kuće, da ugroze decu, žene i starije osobe. Uvek će takva dela biti kažnjiva. Stvarno ne želim da se ikada više u ovo ponovi,“ kazao je Tači, prenela je RTK.

On je naveo da se danas na srpski narod više ne ide ruljom i batinama, već rezolucijama i paragrafima, što je, kako je ocenio, surova i tužna slika svakodnevice našeg naroda i pokušaj potpunog obespravljivanja i ekonomskog uništenja.

„Svakako, mi moramo da se sećamo Borivoja Spasojevića, Zlatibora Trajkovića, Janu Tučev, Dragana Nedeljkovića i ostalih naših stradalnika, jer njihova imena su opomena da bi neko možda ponovo pokušao da promeni stvarnost, a to su isti oni koji su planirali i realizovali pogrom 17. marta 2004. godine“, rekao je Marić.

Predsednik privremenog opštinskog organa u Kosovskoj Mitrovici Aleksandar Spirić naglasio je da Srbi traže istinu i da ono što se dogodilo pre 13 godina nikako ne zaboravljaju.

„Martovski pogrom ne želimo da se nigde u svetu dogodi i ponovi. 17. mart 2004. godine nas obavezuje da budemo jedinstveni i složni i u danima koji dolaze, jer se plašimo da je ovaj datum i dalje svakoga dana samo na drugačiji način“, rekao je Spirić.

„Moramo biti istrajni i ostati na putu, čuvati svoja ognjišta i biti svoji na svome. Jako je bitno da je država Srbija prisutna i da pomaže svome narodu i siguran sam da bez te podrške i čvrste veze nama nema budućnosti“, kazao je on.

Danas se navršilo 13 godina od martovskog nasilja nad Srbima na Kosovu i Metohiji kada su Albanci proterali nešto više od četiri hiljada Srba iz svojih kuća i zapalili preko trideset verskih objekata.

U talasu nasilja na KIM tada je ubijeno 19 osoba, od kojih osam Srba, dok je 11 Albanaca stradalo u obračunu s pripadnicima međunarodnih snaga bezbednosti.

Tokom martovskih nereda na Kosovu i Metohiji proterano je 4.012 Srba, a većina njih se do danas nije vratila u svoje domove.

Povređeno je najmanje 170 Srba, kao i desetine pripadnika međunarodnih snaga koji su se sukobili s lokalnim Albancima štiteći Srbe i njihovu imovinu.

Porušeno je oko 800 srpskih kuća i zapaljeno 35 verskih objekata, uključujući 18 spomenika kulture, među kojima i crkva Bogorodice Ljeviške u Prizrenu.

Prema podacima Eparhije raško-prizrenske SPC, iz aprila 2004, ukupan broj uništenih crkvenih zgrada je bio blizu 100.

ŠTRAHE: NEPRAVDA NAD SRBIMA MORA BITI ISPRAVLjENA

Lider Slobodarske partije Austrije Hajnc-Kristijan Štrahe saopštio je danas, na 13. godišnjicu pogroma nad Srbima na Kosovu i Metohiji, da nepravda nad Srbima mora biti ispravljena, a počinioci kažnjeni.

„Vreme je da se nepravda nad Srbima ispravi i počinioci i organizatori pogroma privredu pred lice pravde“, istakao je Štrahe u saopštenju.

„Sećamo se pogroma na Kosovu i Metohiji. Ovog 17. marta je 13-ta godišnjica početka sistematskog progona hrišćana. Dok EU bez reči gleda nasilje nad hrišćanima, podržavaju bogate države Bliskog istoka čak ciljano radikalno islamističke snage“; naveo je Štrahe.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Godišnjica pogroma na KiM: Dan kada su ubili oca i sina

UN i EU nisu kaznile zločine nad Srbima, niti zaštitile srpsku imovinu

Proterali 250.000 Srba, a sad traže ratnu odštetu!

Film o rušenju srpskih crkava na Kosmetu (video)

Dan kada je Kosovo gorelo

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: