fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

UN i EU nisu kaznile zločine nad Srbima, niti zaštitile srpsku imovinu

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije saopštila je da ni 13 godina poslije martovskog nasilja na Kosovu i Metohiji, UN i EU nisu preduzele ništa da se procesuiraju zločini nad Srbima, niti da se zaštiti njihova imovina.

Spaljeni manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena (Fotodokumentacija „Politike”)
Spaljeni manastir Sveti Arhangeli kod Prizrena
(Fotodokumentacija „Politike”)

U saopštenju se podsjeća da se tokom tri dana nasilja 17, 18. i 19. marta 2004. godine pred očima međunarodne vojne i civilne misije na Kosovu i Metohiji, oličene u KFOR-u i UNMIK-u, dogodio nečuveni teror nad Srbima i njihov progon.

Ubijeno je deset Srba, a protjerano njih 4.012, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 738 srpskih kuća, deset javnih objekata, škola pošta i domova zdravlja.

Za navedene zločine niko nije odgovarao, protjeranim Srbima praktično nije omogućen povratak i niko im nije nadoknadio štetu za uništenu imovinu.

S obzirom na to da međunarodna zajednica, oličena u institucijama UN i EU, nije preduzela ništa da se procesuiraju zločini počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji, niti je preduzela efikasne mjere zaštite njihove imovine, iz Koordinacije ističu da su privremene vlasti u Prištini, ohrabrene takvim stavom, donijele odluku da se sva nepokretna imovina Srbije na tom području registruje na ime samoproglašenog Kosova.

„Na ovaj način na sceni je ponovo otimanje imovine Srba i države Srbije“, zaključeno je u saopštenju.

Koordinacija je pozvala nadležne da intenziviraju razgovore o životnim pitanjima svih ljudi na Kosovu i Metohiji i da se napokon otvori pitanje procesuiranja počinilaca ratnih zločina i pronalska nestalih lica.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Marek Obrtel: Stidim se pogroma nad Srbima, sagoreo sam na …

Dan kada je Kosovo gorelo | Jadovno 1941.

Trinaest godina od martovskog pogroma | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: