fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Obeležena godišnjica pogibije pilota Milenka Pavlovića nad Valjevom 1999.

Tog 4. maja 1999. bio je prvi dnevni napad na Valjevo i Milenko Pavlović, pilot rodom iz Gornjeg Crniljeva, iz obližnje opštine Osečina, uzleteo je sa batajničkog aerodroma.

Spomen-ploča u rodnom Gornjem Crniljevu (Vikipedija)

VALjEVO Grmljavina „miga 29” nad valjevskim nebom i ovog 4. maja, četiri minuta posle podneva, još jednom je podsetila na herojsku pogibiju pukovnika Milenka Pavlovića, komandanta 204. lovačko-avijacijskog puka Vojske Jugoslavije, koji je tog dana 1999. godine u 12.04 na nebu iznad grada na Kolubari žrtvovao svoj život u vazdušnoj bici protiv nadmoćnog neprijatelja tokom NATO agresije.

Grad Valjevo, u saradnji sa Vojskom Srbije, organizovao je obeležavanje 21. godišnjice pogibije Milenka Pavlovića u specifičnim okolnostima vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa i bez većeg prisustva građana. Nakon parastosa koji su služili sveštenici Eparhije valjevske, vence na spomen obeležje pilotu heroju u Ulici vladike Nikolaja položili su porodica, delegacije 204. Vazduhoplovne brigade Vojske Srbije, valjevskog garnizona Vojske Srbije, Grada Valjeva i druge, dok je ovaj put izostao kulturno umetnički program.

Foto: S. Ćirić

Srpsku državu jesu pravili vojnici i oni su odlazili u smrt znajući da je život jeftiniji od onoga što brane, istakao je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović u kratkoj izjavi posle polaganja venaca.

– Ovo je pravi primer srpskog vojnika, primer velikog junaštva i herojstva, nešto što zaista posebno obeležava i ovaj dan i ovaj grad. U to vreme, pre 21 godinu kada je junački poginuo Milenko Pavlović, praktično ceo svet se sručio na Jugoslaviju i svi smo pretrpeli velike žrtve i razaranja, Valjevo posebno – naveo je gradonačelnik Gvozdenović i dodao da će se Valjevci uvek sa pijetetom i velikim poštovanjem sećati tog dana.

Prema raspoloživim podacima, tokom NATO agresije Valjevo je iz vazduha napadnuto ukupno 32 puta, na grad je palo 215 avionskih bombi, najviše na fabriku „Krušik”. Tog 4. maja 1999. bio je prvi dnevni napad na Valjevo i Milenko Pavlović, pilot rodom iz Gornjeg Crniljeva, iz obližnje opštine Osečina, uzleteo je sa batajničkog aerodroma da brani svoju otadžbinu i svoj rodni kraj od daleko nadmoćnijeg i brojnijeg neprijatelja. Njegov poslednji let trajao je 12 minuta…

Milenko Pavlović u kokpitu „miga 29” (Foto: Snimak ekrana)

Milenko Pavlović je rođen 1959. godine, tokom briljantne vojničke karijere završio je obuku za najsavremeniji borbeni avion „mig 29” i postao komandant 204. lovačko-avijacijskog puka. Nosilac je brojnih priznanja i odlikovanja – Ordena za vojne zasluge sa srebrnim mačevima, Ordena za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti prvog stepena, Ordena za hrabrost…

Odlukom komandanta RV PVO 2013. godine posthumno mu je dodeljen zlatni letački znak. Osim spomenika u Valjevu, u njegovu čast podignut je spomen kompleks u rodnom Gornjem Crniljevu.

Zahvalnost porodice

Članovi porodice Milenka Pavlovića, supruga Slavica i sinovi Srđan i Nemanja, uputili su reči zahvalnosti Gradu Valjevu, Vojsci Srbije i 204. vazduhoplovnoj brigadi koji su uprkos vanrednom stanju i pandemiji korona virusa organizovali obeležavanje godišnjice podviga njihovog supruga i oca.

Slobodan Ćirić

Politika, 4. 5. 2020 i Stanje stvari

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: