Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Obeležena godišnjica najslavnije bitke Karađorđevih ustanika

U Spomen parku Ivankovac kod Ćuprije danas je održana centralna manifestacije Srbije, povodom 212. godišnjice Boja na Ivankovcu i prve pobede srpskih ustanika nad regulanom turskom caraskom vojskom

Foto Tanjug, D.Aničić
Foto Tanjug, D.Aničić

U Spomen parku Ivankovac kod Ćuprije, na lokalitetu Šančevi na Ivankovcu, danas je održana centralna manifestacije Srbije, povodom 212. godišnjice Boja na Ivankovcu i prve pobede srpskih ustanika nad regulanom turskom caraskom vojskom koju je predvodio Hafiš paša.

Državni sekretar u Ministarstvu rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Negoslav Stanković je ocenio da je to bila “najslavnija bitka Karađorđevih ustanika”.

Svečanost je počela pomenom izginulim ratnicima na Ivankovcu i intoniranjem nacionalne himne.

Venac ispred Ministarstva rada, na spomenik vođi ustanika Milenku Stojkoviću, rad akademskog vajara Milorada Mitrovića, položio je Stanković, ispred Vojske Srbije, komadant garnizona u Požarevcu pukovnik Milovan Vasić, ispred opštine Ćuprija, predsednik opštine Ninosalav Erić.

“Danas obeležavano 212 godisnjicu najslavnije bitke Karađordejvim uštnika predvođenih Milenkom Stojkovićem, koji su briljantnom pobedom i patriotizmom utkali u nas uverenje i ubeđene da moramo poštovati svoju istriju i svoje pretke”, rekao je Stanković.

Ako ne poštujemo istoriju ne možemo imati viziju, ne možemo imati budućnost kakvu želimo, ocenio je on.

Stanković je potsetio da je Srbija tokom istorije “često bila prinuđena da vodi oslobodilačke i odbrambene ratove, ali nikada osvajačke”.

Vlada Srbije je veoma posvećena našoj istoriji i njenim kreatorima, a Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja ima godišnje više od stotinu ovakvih manifestacija kada je reč o obeležavanju značajnih datuma iz naše prošlosti, dodao je Stanković.

On je naveo a se Ministarstvo “stara o svim memorijalima i ratnim grobljima u zemljii i inostranstvu, kojih je 6.000”.

Boj na Ivankovcu, i pobeda srpskih ustanika je zapravo postavila onaj najveći i najglavniji kamen temeljac našoj državnosti, zaključio je Stanković.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao na današnji dan 1805. godine, po oceni istoričara, “prestavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika, predvođenih Milenkom Stojkovićem, u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka”.

“To je, istovremeno blistav primer taktički dobro osmišljne i ostvarene vojne operacije. Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu, srpski ustanici pružili su primer bezmerne hranrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća”, zapisali su istoričari.

Ispred Skupštine opštine Ćuprije, učesnike ceremonije i građane, pozdravio je predsednik opštine Ćuprija Ninoslav Erić, istakavši da su se Srbi na Ivankovcu 1805. godine borili za slobodu i Srbiju.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: