Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Obeležena godišnjica Bitke na Deligradu

Datum objave: nedelja, 4 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Polaganjem venaca i odavanjem visokih državnih i vojnih počasti obeležena 210. godina od Bitke na Deligradu, kod Aleksinca. Ministar za rad Aleksandar Vulin poručio je da je obaveza da se deci ostavi Srbija u kojoj vredi živeti i za koju se vredi boriti.

Godišnjica Bitke na Deligradu
Godišnjica Bitke na Deligradu

“Srbin hoće da pomogne, da razume tuđu muku, nevolju i brigu, ali ne može da odustane od svog prava da bude slobodan. Sa tim se rađa”, poručio je Vulin koji je predvodio državnu ceremoniju na Deligradu, kod Aleksinca, u spomen-hramu Svetog arhangela Mihaila sa kosturnicom.

Vulin je rekao da je najveća laž i da su Srbi davno prozreli to da samo pokornu glavu sablja ne seče.

“Znaju Srbi da je to laž nad lažima, jer znaju da samo slobodni ljudi slobodne ljude rađaju i da od robova nikada slobodan čovek nije postao”, dodao je on.

Vulin je istakao da Srbi i Srbija ne znaju da žive u neslobodi i da drugu zemlju prihvate kao svog gospodara.

“Srbi ne umeju da žive bez slobode”, poručio je Vulin dodajući da se ništa ne stvara brže nego srpska vojska i da nema ništa trajnije ni dugovečnije od sećanja na one koju su im slobodu doneli.

“Kako tada tako i danas, druga su pitanja pred nama ali odgovor je uvek isti-Srbi hoće da budu slobodni a da bi bili slobodni potrebna im je snažna i jedinstvena država, vlada, vojska, dobra privreda”, rekao je on navodeći da nije bilo generacije koja na ova pitanja nije dala isti odgovor-sloboda po cenu svega.

On je istakao da nikada nijedna generacija u istoriji srpskog naroda nije stala na pogrešnu stranu.

“Baš zato imamo obavezu da prenesemo ovoj deci ono što su činili veći i bolji od nas i da im ostavimo Srbiju u kojoj vredi živeti, za koju se vredi boriti”, rekao je Vulin dodajući da se 210 godina kasnije na Deligradu sabrala srska država, njena vlada, lokalna samouprava, vojska, crkva, narod.

“I posle 210 godina stojimo tu i govorimo svojim jezikom, pisemo svojim pismom imamo svoju državu, vojnika, učitelja. Srpska država stoji ovde ne pognute glave, već ponosna na one koji su koračali, ginuli i pobeđivali”, rekao je Vulin.

Predsednik Opštine Aleksinac Nenad Stanković rekao je da se na Deligradu sećamo i obeležavamo ona istorijska dešavanja gde smo utvrđivali i nezavisnost svoje države i slobodu.

“Takvo je to vreme bilo, ali i današnje vreme nosi neke svoje izazove samo što su oblici borbe za jaku Srbiju sada drugačiji”, poručio je on i dodao da veruje u Vladu Srbije da će mudrošću i hrabrošću Srbiju voditi uspesno u budućnosti.

Aleksandar Vulin na obeležavanju godišnjice bitke kod Deligrada
Aleksandar Vulin na obeležavanju godišnjice bitke kod Deligrada

Vence su položili i predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Opštine Aleksinac, kao i udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Ustanici su utvrdili sistem šančeva od nekoliko kilometara – položaja koji su zatvarali pravac Niš – Beograd. Ove položaje je držalo nekoliko hiljada srpskih ustanika.

Sredinom 1806. godine Otomansko carstvo krenulo je u veliku ofanizivu protiv ustaničke vojske. Pod komandom Ibrahim-paše, oko 6.000 Turaka je 16. juna 1806. izbilo pred deligradske bedeme koje je branilo oko 5.000 ustanika pod komandom Petra Dobrnjca.

Borbe su vođene nekoliko nedelja, posada se herojski branila. Pošto je pobedio Turke kod Mišara, Karađorđe je brzo prebacio snage na front kod Deligrada, uputio odred vojske pod komandom Stanoja Glavaša u pozadinu i 4. septembra razbio otomanske snage, odbacivši ih ka Nišu.

Izvor: RTS

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top