fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O sramnoj odluci novosadske škole

NENAD MILOŠEVIĆ

Zašto je u novosadskoj osnovnoj školi prekrečen veliki mural Kosovo je Srbija – Nema predaje

Nakon hajke koju je, uz pomoć lokalnih NVO, podigla anonimna „zabrinuta mama“ anonimnog đaka novosadske Osnovne škole „Vasa Stajić“ povodom patriotskog murala koji je osvanuo na zidu škole sa porukom Kosovo je Srbija – Nema predaje (na slici iznad), uprava škole je odlučila da mural prekreči.

Portal Moj Novi Sad je pre desetak dana objavio poruku anonimne „zabrinute mame“ nepoznatog đaka Osnovne škole „Vasa Stajić“ u kojoj se postavlja pitanje ko je odobrio da na zidu ove prosvetne ustanove osvane mural sa porukom Kosovo je Srbija – Nema predaje.

Histerična žena je patriotsku poruku murala ocenila kao „neprimerenu“, a postavila je pitanje da li se tu radi o „vandalizmu navijačkih grupa, koje često srećemo“ u dotičnom komšiluku. Lokalne prozapadne nevladine organizacije i liberalni internet portali odmah su pohitali da podrže ovu nepoznatu osobu u zahtevu da se patriotski mural ukloni.

Uprava osnovne škole je, umesto da na ovu provokaciju uzvrati da je kao prosvetna ustanova Republike Srbije, a ne neke druge zemlje, dužna da decu obrazuje u skladu sa srpski nacionalnim vrednostima i srpskim ustavnim poretkom prema kojim su Kosovo i Metohija neodvojivi delovi naše zemlje, poklekla pod besmislenom antisrpskom histerijom i odlučila da mural prekreči. Uprava je objasnila za portal 021 kako „škola nije dala odobrenje za crtanje dotičnog murala“.

Pod uslovom da je anonimna „zabrinuta mama“ zaista to za šta se predstavlja, a ne aktivista neke antisrpske nevladine organizacije ili član neke političke opcije koja se zalaže za teritorijalno raspračavanje Srbije, postavlja se pitanje da li je osoba koja „pokušava da zaštiti svoje dete“ od patriotizma uopšte sposobna da vaspitava svoje dete. Ako je poruka Kosovo je Srbija – Nema predaje neprimerena u glavi ove žene, to znači da ona vaspitava svoje dete protivno temeljnim vrednostima naše zemlje, odnosno da ga vaspitava da se protivi teritorijalnom integritetu Republike Srbije. U ozbiljnim zemljama ovo bi bio slučaj za socijalne radnike.

Još dramatičnije pitanje je kakva to škola povlađuje ovakvim autošovinističkim zahtevima, pa se još pravda kako „škola nije dala odobrenje“ za crtanje patriotskih poruka. Da li dotična škola možda vaspitava srpsku decu da Kosovo nije Srbija? Da li vaspitava decu protivno ustavnom principu o teritorijalnom integritetu Srbije? Da li nastavni program u toj školi možda piše OVK? Na kraju krajeva, gde je reakcija Ministarstva prosvete na ovaj prvorazredni skandal?

Pitanja je mnogo. Jer država koja prestane da vaspitava svoju decu na način koji će proizvesti nacionalno odgovorne ljude patriotskih pogleda nema budućnost. Narod koji „štiti“ svoju decu od ljubavi prema sopstvenom poreklu nema budućnost. I država takvo nešto ne sme da dozvoli, makar svi oni kojima smetaju murali „Kosovo je Srbija“ po srpskim školama otišli da školuju svoju decu u Tirani, gde ih takve poruke svakako neće uznemiravati.

Izvor: NOVI STANDARD

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: