fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O PROJEKTU EDUKOVANjA NASTAVNOG KADRA ZA IZUČAVANjE HOLOKAUSTA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/mutabdzija.jpg

Načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju Memorijalnog centra holokausta u Parizu Bruno Bojer informisao je u Istočnom Sarajevu ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Gorana Mutabdžiju o projektu ovog centra koji ima za cilj edukovanje nastavnog kadra za izučavanje holokausta.

Mutabdžija je novinarima rekao da je sastanak upriličen rukovodeći se željom Ministarstva prosvjete i kulture Srpske da se proširi saradnja sa Memorijalni centrom u Parizu u domenu izučavanja holokausta.

„Osim saradnje sa Izraelom, gdje naši profesori srpskog jezika i istorije idu svake godine i saradnje sa kustosom muzeja Jad Vašem Hanom Baruh koja dolazi svake godine u Donju Gradinu, želimo da vidimo koje projekte može ponuditi ovaj institut iz Francuske za naše profesore istorije“, izjavio je Mutabdžija.

On je napomenuo da se već priprema grupa profesora koji će ove godine ići na seminar o izučavanju holokausta, što je sve u vezi sa periodom obilježavanja godišnjice proboja jasenovačkih logoraša.

„Ove godine će u organizaciji Vlade Republike Srpske ta manifestacija biti održana 27. aprila. Na jučerašnjem sastanku u Banjaluci smo održali prvu sjednicu Organizacionog odbora za ovu godinu“, rekao je ministar prosvjete i kulture Srpske.

Mutabdžija je za narednu sedmicu najavio da će predvoditi delegaciju u čijem sastavu su Vladimir Lukić i Dragan Davidović, koja će posjetiti Memorijalni centar u Donjoj Gradini i ustanoviti šta je potrebno za pripremu pomena žrtvama koje su ubile ustaše.

„Nadamo se da će Organizacioni odbor ove godine završiti svoj dio posla da imamo impozantnu manifestaciju u Donjoj Gradini. Prisutni će biti predstavnici Izraela, vjerovatno jedan od ministara u izraelskoj Vladi, imaćemo delegaciju iz Srbije, a očekujemo sve relevantne političke faktore iz Srpske“, rekao je Mutabdžija.

On je izrazio nadu da će ove godine na ovoj manifestaciji biti veća zastupljenost predstavnika diplomatskog kora akreditovanog u BiH.

Kada je riječ o projektu koji je ponudio Memorijalni centar holokausta u Parizu, Mutabdžija je naveo da će Republika Srpska sagledati šta se nudi i o njemu odlučiti tek kada sazna da li zadovoljava tražene kriterijume, odnosno, da li na pravi način reprezentuje ono što je cilj Vlade Srpske u smislu obilježavanja holokausta i stradanja srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Bojer je za Srnu izjavio da Memorijalni centar holokausta u Parizu želi da edukuje 30 profesora istorije iz čitave BiH od čega bi 15 bilo iz Republke Srpske da bi se nivo znanja o holokastu podigao na viši nivo.

„Želim od ministra Mutabdžije da čujem da li je Republika Srpska zainteresovana za tu vrstu saradnje i da čujem na koji način se ovdje odvija nastava o holokaustu“, kaže Bojer.

 

Izvor: srna

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: