Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O povlačenju kontratužbe tek kad Hrvatska povuče tužbu

Srna

Srbija neće razmatrati mogućnost povlačenja kontratužbe sve dok Hrvatska ne povuče tužbu za genocid, rekao je koordinator za medije Vlade Srbije Slobodan Homen.

Homen je ocijenio da su “najave Hrvatske o mogućnosti povlačenja tužbe protiv Srbije veliki napredak u međusobnim odnosima” i da Vlada Srbije očekuje konkretne poteze Hrvatske u narednom periodu.

Prema njegovim riječima, Vlada Srbije smatra da su pregovori najbolji način za rješavanje svih sporova, pa i tužbi za genocid.

“Svesni smo da postoji niz problema koji datiraju još iz devedesetih godina. Pored pitanja tužbe i kontratužbe, postoji niz otvorenih pitanja na kojima insistiramo da budu rešena a to su, pre svega, pitanja imovine građana Hrvatske srpske nacionalnosti i stanarskih prava”, rekao je Homen.

On je ocijenio da se i pitanja brojnih kršenja ljudskih prava, kao ratnih zločina, moraju hitno rješavati s obzirom da je rat završen prije više od 15 godina, prenijeli su beogradski mediji.

Homen je ukazao na činjenicu da građani i dalje nemaju pravo na ono što im je zagarantovano prema svim pravilima civilizacijskog svijeta i EU, a to je privatna svojina.

On je ocijenio da je pregovorima potrebno doći da rješenja za više od 50 000 izbjeglica koji su ostali bez imovine, stanova, kuća, vikendica i lokala.

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Vesna Pusić najavila je prije nekoliko dana da će Hrvatska povući tužbu za genocid protiv Srbije, ocijenivši da se njome podstiču “niske strasti”. Kasnije je novinarima u Zagrebu rekla da se protivi povlačenju tužbe za genocid protiv Srbije ukoliko ne budu riješena osnovna sporna pitanja.

“Nisam za povlačenje tužbe ako nismo u stanju riješiti tri osnovna pitanja – pitanja nestalih, opljačkane imovine i ratnih zločina”, rekla je Pusićeva

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: