fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O obilježavanju „Dobrovoljačke“ i egzodusa Srba iz Zapadne Slavonije

Povodom predstojećih obilježavanja egzodusa Srba iz zapadne Slavonije 1995. godine i stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, danas će u Banjaluci biti održana konferencija za novinare, saopšteno je iz Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Bljesak
Bljesak

Ovi istorijski događaji obilježavaju se na najvišem republičkom nivou u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, navodi se u saopštenju.

Na konferenciji za novinare, koja će biti održana u 11.00 časova u pres-centru Vlade Republike Srpske, govoriće vršilac dužnosti pomoćnika ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić.

U akciji hrvatskih oružanih snaga „Bljesak“ na zapadnu Slavoniju, koja je bila pod zaštitom UN, ubijeno je ili se vodi kao nestalo 283 Srba od kojih je 55 žena i 11 djece, dok je srpski narod protjeran iz tog dijela Hrvatske.

Hrvatske vojne i policijske snage su 1. i 2. maja 1995. godine izvršile agresiju na zapadnu Slavoniju, koja je tada bila zona pod zaštitom UN – takozvani sektor „Zapad“ i bila je u sastavu Republike Srpske Krajine.

Područje na kome je u to vrijeme živjelo oko 15.000 Srba, od kojih su 4.000 bili vojnici, napalo je, prema hrvatskim podacima, oko 16.000 pripadnika hrvatske vojske i policije, a prethodno su obavijestili pripadnike UN, koji su pobjegli prije akcije. Srpsko stanovništvo zatečeno je na spavanju.

Srbi zapadne Slavonije tada su krenuli u egzodus spasavajući živote, a na putu prema „mostu spasa“ preko rijeke Save, koji vodi u Republiku Srpsku, kolone srpskih izbjeglica sustizale su avionske bombe, maljutke iz helikoptera, topovske granate i snajperski meci.

Zločin paravojnih muslimanskih naoružanih formacija nad pripadnicima JNA 2. i 3. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici, jedan je od prvih i najkrvavijih zločina nad Srbima u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

U napadu pripadnika Zelenih beretki, Patriotske lige, MUP-a i Teritorijalne odbrane 2. maja 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu život su izgubila 42 vojnika JNA, od kojih su 32 bili Srbi, šestorica Hrvati, dvojica Bošnjaci i dvojica Albanci.

Tom prilikom zarobljeno je 207 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a dan kasnije devetorica zarobljenih su ubijena.

Zločin u Dorovoljačkoj još nema sudski epilog.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

srijedu parastos povodom 24 godine od stradanja Srba u …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: