Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O Jadovnu u utorak u 17, na RTS – Radio Beograd 1

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/radio-televizija-srbije.jpg

​U središtu pažnje – zaboravljene žrtve i kultura sećanja. Zašto je Jadovno priča koja ni posle 73 godine nije dobila epilog? Može li se prevladati prošlost ako se žrtvama ne oda počast? Ima li istinskog pomirenja bez priznanja, sećanja i izvinjenja? 

 Udruženje „Jadovno 1941“ iz Banja Luke, formirano 2010. godine, na razne načine pokušava da sačuva uspomenu na stradanja u logorima Gospić – Jadovno – Pag. Malobrojni preživeli u tim logorima, prebačeni su u Jasenovac i tako postali prvi zatvorenici najvećeg stratišta u NDH. O logorima Gospić – Jadovno – Pag ni danas se ne zna dovoljno, iako je, prema procenama, za samo nekoliko meseci u njima život izgubilo oko 40 000 ljudi. Šta je kultura sećanja? Mogu li se graditi normalni odnosi među narodima ako se žrtvama ne oda počast i ako se mesta stradanja ne obeleže i ne poštuju?

U Središtu pažnje  Radio Beograda u utorak 21.10.2014. godingosti su dr Dušan Bastašić, predsednik udruženja građana „Jadovno 1941“ iz Banja Luke, prof. Boris Begović, član Udruženja i prof. na Pravnom fakultetu u Beogradu i Jovo Bakić, sociolog i prof. na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Izvor: Radio Beograd

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: