fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

O antifašizmu na primeru Nemačke

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/ostala_stratista/antifasizam-nemacka.jpg

Beograd – U subotu će se u KC Reks pdržati seminar o razumevanju i praktikovanju antifašizma, kroz razmatranje procesa denacifikacije u posleratnoj Nemačkoj.

Na seminaru će izlagati istoričari i aktivisti koji se bave ovim temama, radeći na razvijanju svesti o istoriji antifašizma kao i samog procesa denacifikacije, njegovog sprovođenja i ishoda, posebno u cilju sprečavanja relativizacije naučno utvrđenih izvora nastanka, razvitka i prakse kako istorijske tako i aktuelnih fašistoidnih i fašističkih ideologija.

“Zvanična priča o “uskrsnuću“ Nemačke posle potpunog poraza u Drugom svetskom ratu kaže da su šok izgubljenog rata, totalno razaranje čak i vlastite zemlje, gnusni zločini nacista – koji su naknadno samovoljno odvojeni od nemačkog naroda – zemlju odmah pretvorili u demokratsku zajednicu u koju su se savršeno uklopili čak i saborci nacista“, naveo je Fric Biršel, jedan od učesnika seminara.

Denacifikacija je naziv za program koji su nakon Drugog svetskog rata osmislili zapadni saveznici, a koji je trebalo da predstavlja organizovani napor da se nacional-socijalizam, nemačka varijanta fašizma, iskoreni iz nemačkog društva, kulture, pravnog sistema, javnosti, ekonomije i politike, da se demontiraju nacističke strukture uticaja, ideologije, upravljanja i moći, kao i da se iz javnog života odstrane i sudski procesuiraju pojedinci koji su osmišljavali ili aktivno učestvovali u nacističkom sistemu, bez obzira da li su bili birokrate, ideolozi ili izvršioci.

“U godinama neposredno nakon rata projekat denacifikacije sprovođen je i kroz dokumentarne i igrane filmove koji su prikazivani širom Nemačke, ali vrlo brzo se pojavljuju kritički filmovi koji dovode u pitanje opseg, domete i namere denacifikacije“, navodi Tadej Kurepa.

Danas znamo da je takozvana denacifikacija u najvećoj meri bila paravan za legalističko oslobađanje od svake odgovornosti stotina hiljada ljudi upletenih u nacistički sistem, a po najviše krupnog kapitala koji je odigrao ogromnu ulogu u usponu nacizma, kao i kulturne i političke elite, a u sklopu konsolidacije nove „demokratske“ Zapadne Nemačke kojoj je bila namenjena bitna uloga u Hladnom ratu.

Ovakav ishod procesa denacifikacije već godinama, u najširoj političkoj, ekonomskoj i kulturnoj sferi Evrope otvara temu istorijskog i aktuelnog razumevanja antifašističke ideologije, politike i prakse, kako u zemljama i društvima u kojima je istorijski fašizam postigao potpuni razvoj tako i u zemljama i društvima koje imaju drugačija istorijska, ali i aktuelna iskustva.

Seminar počinje u 16.00, a za više informacija posetite sajt KC Reks.

Izvor: B92

 

Vezane vijesti:

Hrvatski antifašizam preko Dražine kokarde 

SVOJATANjE SRPSKOG ANTIFAŠIZMA 

Dr Momčilo Diklić: ANTIFAŠIZAM U HRVATSKOJ 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: