fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NUHIĆ: NIKAD SE NEĆU ODREĆI ISTINE DA SAM SRBIN

Mehmedalija Nuhić
Mehmedalija Nuhić

Vjerski analitičar iz Tuzle Mehmedalija Nuhić, koji se izjašnjava kao Srbin, kaže da je on to što jeste i da se istine nikada neće odreći.

Nuhić za „Večernje novosti“ kaže da ne samo da se izjašnjava kao Srbin nego se tako i osjeća.

„Čovjek se može izjašnjavati od prilike do prilike, od potrebe do potrebe, od nužde do koristi, ali osjećatise može samo iskonski, naravno samo uz uslov istine i slobode“, kaže Nuhić, koji je magistrirao na temi islamskog fundamentalizma.

On naglašava da je njegov pradjeda Alija stradao kao vojnik u srpskoj vojsci 1912. godine i da upravo to stradanje predstavlja početak njegovog traganja za korijenima.

„U daljem periodu, prevashodno preko crkvenih spisa dolazio sam do potvrde koje su me sve dublje i dublje vodile mom pripadajućem individualitetu“, priča Nuhić.

Prema njegovim riječima, među Bošnjacima postoje neizbrisivi tragovi svijesti i potrebe za željom da se sazna sopstvena istorijska prošlost, „samo je malo odvažnih koji smiju da iskažu rezultate do kojih dođu“.

„Najveći nosioci blokade takvih pojedinaca i grupa su mediji na teritoriji Federacije BiH“, smatra on.

Govoreći o stradanju sarajevskih Srba i činjenici da je njihovo ubijanje i protjerivanje iz Sarajeva tabu-tema, Nuhić je naglasio da Bošnjaci nikako da razumiju da se uvijek ponavlja da „strada isti narod, istih običaja, istog jezika i iste kulture“.

Odgovarajući na pitanje da li Bošnjaci doživljavaju BiH kao ekskluzivno svoju državu u kojoj žele dominaciju i da li u takvim okolnostima tri naroda u BiH mogla biti ravnopravna, Nuhić kaže da kao „Bošnjaci“ oni doživljavaju da je „BiH država“, a kao pripadnici islama oni na zajednicu gledaju kao na isključivi ekskluzivitet jedinstvene islamske zajednice.

Komentarišući činjenicu da na prostoru BiH djeluje sve veći broj vehabijskih grupa, Nuhić je rekao da je postojanje vehabijske zajednice recidiv proteklog građanskog rata u BiH i pravac koji se razvija kao koncept povratka stvarnom stanju vrijednosti i baštinjenju islama kao religije, prema ubjeđenju te zajednice.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

UKLONITI POSLjEDICE GENOCIDA NAD SRBIMA! – Jadovno …

Salih Selimović: Kult Svetog Save i Srbi muslimani …

Šta to deli Kusturicu i Hrvate – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: