Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Novosti: Krajnje vreme da Vatikan kaže šta zna o Stepincu

Prvi čovek centra „Simon Vizental“ kaže da je krajnje vreme da Vatikan obelodani i dokumente koji se odnose na ulogu Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu.

Sreenshot/Youtube/RTS
Sreenshot/Youtube/RTS

Vest da je papa Franja doneo odluku da 2. marta 2020. godine budu otvoreni tajni arhivi Vatikana koji se odnose na period Drugog svetskog rata kada je vrhovni poglavar bio Pije Dvanaesti s velikom pažnjom je dočekana u jerusalimskom Centru „Simon Vizental“ na čijem je čelu čuveni lovac na naciste Efraim Zurof, pišu „Novosti“.

„Nadamo se da će postati dostupni dokumenti koji će pomoći da odgovorimo na pitanja šta je papa Pije znao o progonu i ubistvima Jevreja tokom Holokausta kao i kada je i od koga dobijao informacije o stradanju Jevreja i šta je s tim informacijama radio“, rekao je Zurof za taj list. Takođe, kako kaže, i koje je korake preduzeo da Jevrejima pomogne.

„Imajte na umu da tokom čitavog perioda Holokausta on nikada nije posebno pominjao sudbinu Jevreja“, napomenuo je Zurof. Upitan da li će ako dokumenti budu obelodanjeni njegove sumnje o papi Piju biti razjašnjene, Zurof kaže da u ovom trenutku ne može da bude siguran u to.

Na pitanje da li je krajnje vreme da Vatikan obelodani dokumente koji se odnose na ulogu Alojzija Stepinca u stradanju Jevreja, Srba i Roma u Jasenovcu i uopšte u Drugom svetskom ratu, on kaže: „Nesumljivo, jeste krajnje vreme“.

Nekadašnji ambasador Srbije pri Svetoj stolici Darko Tanasković kaže za „Novosti“ da je najava o otvaranju dela tajnog vatikanskog arhiva značajna je i da je u duhu nastojanja pape Franje da se u ukupno delovanje Katolicke crkve u proslosti i sadasnjosti unese vise transparentnosti kao i da se razjasni uloga u pojedinim tragičnim periodima istorije.

Tanasković ocenjuje i da je razumljiva izvesna rezervisanost onih koji su najviše zainteresovani za te milione dokumenata koje sadrži ovaj segment vatikanskog arhiva, jer postoji bojazan da bi on samo parcijalno mogao da bude dostupan istraživačima.

Šta su pripreme podrazumevale i da li je možda izvršena klasifikacija dokumenta u pogledu njihove pristupačnosti istraživačima nije lako sada znati, kaže Tanasković.

„Prilikom saopstavanja odluke da se otvori ovaj deo arhiva papa Franja je iskazao priličnu nijansiranu ocenu pontifikata pape Pija Dvanaestog iz čega jasno vidimo da je duboko svestan problematičnosti njegovog delovanja tokom Drugog svetskog rata ali i želje da se u većoj meri očuva nejgov pastirski ugled.

On je za delovanje Pija upotrebio konstataciju „skrivena“, ali aktivna diplomatija“, ukazuje Tansković. On kaže da se sada još ne može zaključivati, ali da je reč o koraku od velikog načelnog i simboličnog značaja.

Istoričari kažu da je za nas od velike važnosti da tajne arhive konačno pokažu ko je šta radio i ko je šta znao o zločinima nad Srbima u Jasenovcu tokom Drugog svetskog rata, kakav je bio papin stav prema NDH i Alojziju Stepincu, tadašnjem hrvatskom crkvenom poglavaru.

Međutim oni, kako navode „Novosti“, iskazuju sumnjčavost da će ceo tajni fond biti dostupan.

„Vatikan je odlično bio obavešten o svemu što se dešavalo u NDH. Dragoceno bi bilo da se svi arhivski fondovi otvore i o ovom periodu sazna nešto više“, kaže za „Novosti“ istoričar Milan Konjević.

On je sketičan, jer kaze da u Vatikanu ima nekoliko tajnih fondova sa dokumentima i veliko je pitanje da li će svi biti otvoreni.

Izvor: TANJUG

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: