Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Novo sudsko maltretiranje Petra Kunića iz Krnjaka

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/petar-kunic.jpg

Rješavanje problema nelegalnih investicija u imovinu izbjeglih Srba, koji prema odlukama hrvatskih sudova nezakonitim ulagačima moraju vraćati i po više stotina hiljada evra za tzv. ulaganja, unatoč brojnim pokušajima, nije ni na pomolu. Može se to zaključiti iz najnovijih odluka karlovačkih sudova u već poznatom slučaju Petra Kunića. Novo razgledavanje njegove kuće na javnoj licitaciji zakazano je 3. novembra, a prodaja na karlovačkom sudu 4. novembra. Sve u 9 sati ujutro.

Podsjećamo, Hrvat iz Švicarske Vinko Petrović, koji nije bio ni izbjeglica, dobio je od države na korištenje Kunićevu kuću u mjestu Zagorju u općini Krnjak. “Preuredio” ju je u gostionicu i tamo godinama radio. Nakon povrata kuće vlasniku, Petrović Kunića tuži i traži povrat tzv. ulaganja. Sud presuđuje u uzurpatorovu korist i Kunić mora Petroviću uz sudske troškove isplatiti 1,5 miliona kuna. Nema za to novca, pa sud prodaje Kunićevu kuću na javnoj licitaciji na kojoj se nije pojavio nijedan potencijalni kupac. U pregovorima predstavnika srpske zajednice i vlasti odlučuje se da će država zbog nepravednih sudskih presuda obeštetiti tužioce. Prije nekoliko mjeseci Milorad Pupovac je u Krnjaku rekao da hrvatski sudovi sude po nacionalističkim principima, što je u državi izazvalo niz reakcija. Napokon je dogovoreno da država plati sve tužbene zahtjeve.

Nakon toga, država je ponudila Kuniću milion i pol kuna da isplati sina Vinka Petrovića, jer je uzurpator u međuvremenu umro. Kunić to odbija uz objašnjenje da on sa Petrovićem nije imao nikakav ugovor niti mu je kuću dao na korištenje, već je to učinila država, pa neka ga ona i obešteti. Država od Kunića traži da zataji donatora sredstava i da odustane od svih sudskih sporova koje vodi pred međunarodnim sudovima. Kunić to odbija, ponavljajući da nepravednu sudsku odluku i troškove mora platiti onaj tko ih je i prouzročio – država. Ona to ne želi učiniti, jer bi time priznala diskriminaciju.

Čak i da Kunić pristane na ovaj aranžman, nitko ne garantira da mu sutra neće doći financijska policija ili porezna uprava i pitati ga otkud mu milion i pol kuna, jer on – opće je poznato – nema novca i ne radi. Porijeklo novca ne bi mogao dokazati, jer bi se na šutnju obavezao ugovorom sa državom. Bio bi to “legalan” način da ponovno izgubi kuću, jer bi država putem nekih drugih institucija opet mogla tražiti povrat novca. Što će institucije dalje učiniti u ovom slučaju, jednom od 15 ovakvih u Hrvatskoj?

 

Piše: Milan Cimeša

Izvor: SNV

Vezane vijesti:

Srbi izbjegli iz Hrvatske ne odustaju od prava na neisplaćene penzije

NEMA POZITIVNIH PROMJENA PREMA SRPSKIM IZBJEGLICAMA

SAVO ŠTRBAC: Nova “Oluja” se dogodila Srbima, ovaj put u Strazburu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: