Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Новинару отказ због филма о злочину

Новинару Саши Косановићу, који је помагао данској екипи у снимању документарног филма „Петнаест минута – Масакр у Двору“, прети отказ на Хрватској радио-телевизији. Према сазнању хрватског портала Лупига, ново руководство хрватског јавног сервиса позвало је новинара да се изјасни о ванредном отказу „сопственом кривицом“, која је утврђена у формалном пропусту због недостатка службеног и потписаног одобрења ХРТ-а да учествује у пројектима изван матичне куће.

Инсерт из данског филма: "Петнаест минута - масакр у Двору"
Инсерт из данског филма:
„Петнаест минута – масакр у Двору“

Без обзира какво се објашњење за јавност нуди као покриће за отказ Косановићу, потпуно је јасно да је ово део чистке коју спроводи ново руководство ХРТ-а, иза чијег именовања стоји нова десничарска влада у Загребу. Уосталом, Косановићу је посао у раду на данском филму понудио његов тадашњи надређени, а сада већ бивши уредник Документарног програма ХРТ-а Роберт Зубер, па се његове активности у раду са данском екипом никако не могу третирати као његова аутономна одлука.

Притисак на неистомишљенике

Еуген Јаковчић из „Документе“ сматра да је сваком запосленом у ХРТ-у јасно да је ванредни отказ једном од виђенијих репортера ове телевизије, могуће протумачити само као притисак на све оне што не деле идеологију новоименованог руководства куће.

Подсетимо, дански филм „Петнаест минута – Масакр у Двору“ се бави пре свега унутрашњим преиспитивањем заповедника данског батаљона УН Јана Велендорфа који се враћа на поприште злочина почињеног у операцији „Олуја“ и разговара са свим актерима, и српским и хрватским. Акценат је стављен на одговоре зашто дански батаљон „плавих шлемова“ који је био свега педесетак метара удаљен од места злочина није спречио убиство девет цивила – непокретних лица и психијатријских болесника (осам Срба и један Хрват).

Хрватска јавност, а пре свега представници бранитеља су се дигли на ноге поводом филма, који је делом финансирао и Хрватски аудио-визуелни центар, због процене да се за злочин оптужује хрватска страна.

Данци направили уступке

Колико је нова власт у Загребу острашћена говори и то да су се из се из Хрватског аудио-визуелног центра обратили данском продуценту са захтевима да филм не приказује док не претрпи измене којима ће бити задовољан овај мањински финансијер пројекта. Дански продуцент није пристао на нову монтажу и контекст, али јесте направио уступке, попут измене назива места која су раније имала српска имена, а сада имају хрватска, или допуне потписа једног од саговорника, српског генерала Милета Новаковића, поред чијег имена је додато да је у Хрватској осуђен за ратне злочине.

Иако би могао да буде једна од жртава због новопробуђене националистичке хистерије у Хрватској, Саша Косановић није желео да говори о могућем отказу све док је поступак у току.

Извор: Вести онлине

 

Везане вијести:

Хајка због документарца о масакру у Двору: Косановићу претња отказом

Блокирано приказивање филма о масакру у Двору на Уни

15 минута – Масакр у Двору

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: