Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Novinaru otkaz zbog filma o zločinu

Novinaru Saši Kosanoviću, koji je pomagao danskoj ekipi u snimanju dokumentarnog filma „Petnaest minuta – Masakr u Dvoru“, preti otkaz na Hrvatskoj radio-televiziji. Prema saznanju hrvatskog portala Lupiga, novo rukovodstvo hrvatskog javnog servisa pozvalo je novinara da se izjasni o vanrednom otkazu „sopstvenom krivicom“, koja je utvrđena u formalnom propustu zbog nedostatka službenog i potpisanog odobrenja HRT-a da učestvuje u projektima izvan matične kuće.

Insert iz danskog filma: "Petnaest minuta - masakr u Dvoru"
Insert iz danskog filma:
„Petnaest minuta – masakr u Dvoru“

Bez obzira kakvo se objašnjenje za javnost nudi kao pokriće za otkaz Kosanoviću, potpuno je jasno da je ovo deo čistke koju sprovodi novo rukovodstvo HRT-a, iza čijeg imenovanja stoji nova desničarska vlada u Zagrebu. Uostalom, Kosanoviću je posao u radu na danskom filmu ponudio njegov tadašnji nadređeni, a sada već bivši urednik Dokumentarnog programa HRT-a Robert Zuber, pa se njegove aktivnosti u radu sa danskom ekipom nikako ne mogu tretirati kao njegova autonomna odluka.

Pritisak na neistomišljenike

Eugen Jakovčić iz „Dokumente“ smatra da je svakom zaposlenom u HRT-u jasno da je vanredni otkaz jednom od viđenijih reportera ove televizije, moguće protumačiti samo kao pritisak na sve one što ne dele ideologiju novoimenovanog rukovodstva kuće.

Podsetimo, danski film „Petnaest minuta – Masakr u Dvoru“ se bavi pre svega unutrašnjim preispitivanjem zapovednika danskog bataljona UN Jana Velendorfa koji se vraća na poprište zločina počinjenog u operaciji „Oluja“ i razgovara sa svim akterima, i srpskim i hrvatskim. Akcenat je stavljen na odgovore zašto danski bataljon „plavih šlemova“ koji je bio svega pedesetak metara udaljen od mesta zločina nije sprečio ubistvo devet civila – nepokretnih lica i psihijatrijskih bolesnika (osam Srba i jedan Hrvat).

Hrvatska javnost, a pre svega predstavnici branitelja su se digli na noge povodom filma, koji je delom finansirao i Hrvatski audio-vizuelni centar, zbog procene da se za zločin optužuje hrvatska strana.

Danci napravili ustupke

Koliko je nova vlast u Zagrebu ostrašćena govori i to da su se iz se iz Hrvatskog audio-vizuelnog centra obratili danskom producentu sa zahtevima da film ne prikazuje dok ne pretrpi izmene kojima će biti zadovoljan ovaj manjinski finansijer projekta. Danski producent nije pristao na novu montažu i kontekst, ali jeste napravio ustupke, poput izmene naziva mesta koja su ranije imala srpska imena, a sada imaju hrvatska, ili dopune potpisa jednog od sagovornika, srpskog generala Mileta Novakovića, pored čijeg imena je dodato da je u Hrvatskoj osuđen za ratne zločine.

Iako bi mogao da bude jedna od žrtava zbog novoprobuđene nacionalističke histerije u Hrvatskoj, Saša Kosanović nije želeo da govori o mogućem otkazu sve dok je postupak u toku.

Izvor: Vesti online

 

Vezane vijesti:

Hajka zbog dokumentarca o masakru u Dvoru: Kosanoviću pretnja otkazom

Blokirano prikazivanje filma o masakru u Dvoru na Uni

15 minuta – Masakr u Dvoru

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: