fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Novi Sad – Svečano otvaranje izložbe „Heroine u balkanskim i Prvom svetskom ratu“

Milunka Savić

U Istorijskom Arhivu Grada Novog Sada, Filipa Višnjića 2a, u sredu 5. aprila 2017. godine, u 19 časova, povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, biće otvorena izložba pod nazivom “ Heroine u balanskim i Prvom svetskom ratu „.

Autori izložbe su Predrag Pavlović i Aleksa Zarev  iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda uz saradnju sa Ministarstvom odbrane.

Organizatori izložbe su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca „Obilić 1912-1918“ Novi Sad www.srpskidobrovoljcins1912-1918.org i Istorijski arhiv Grada Novog Sada  www.arhivns.rs

Na otvaranju izložbe će govoriti dr Milan Micić, istoričar i književnik iz Novog Sada i direktor Istorijskog Arhiva Novog Sada, istoričar Petar Đurđev. U muzičkom delu programa nastupiće Srpsko pevačko društvo „Jutro“ iz Novog Sada. Publika će ovu izložbu moći da pogleda do 21. Aprila.

JUNAKINjE. U odbrani srpskog naroda, zajedno sa svojim očevima, braćom i muževima, borile su se i žene. Mnoge od njih oblačile su vojničke uniforme i, pod svojim ili tuđim imenom, učestvovale u krvavim bitkama Velikog rata. Vasilija Vukotić, kćerka serdar Janka Vukotića, bila je jedina žena-učesnica Bitke na Mojkovcu; dobrovoljac Milica Miljanov, osvetlala je obraz svom ocu vojvodi Marku Miljanovu, a Živana Terzić je u srpskoj vojsci dostojno zamenila svog poginulog brata…

Izložba „Heroine u balanskim i Prvom svetskom ratu“ nastala je zahvaljujući grupi autora Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Govori o ženama koje su tokom Prvog svetskog rata dale veliki doprinos, podnele ogromne žrtve i zadužile Srbiju i svet. Na 17 panoa predstavljene su naše heroine poput Milunke Savić, Nadežde Petrović, Jelene Šaulić, Radmile Milošević, Anđe Šćepanović, Leposave Mladenović Belosajke i drugih.

Takođe, na panoima su predstavljene i žene iz drugih zemalja koje su došle u pomoć srpskoj vojsci i narodu, kao ratnice, sanitetsko osoblje ili humanitarne radnice, koje su dopremale pomoć, prikupljale novac i slale ga u Srbiju, ili su lično dolazile i ostajale sa srpskim narodom, poput Flore Sends, Evelin Haverfild, Elsi Inglis i mnogih drugih.

 

Izvor: Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: