Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Novi Sad – Svečano otvaranje izložbe „Heroine u balkanskim i Prvom svetskom ratu“

Datum objave: nedelja, 26 marta, 2017
Veličina slova: A- A+

Milunka Savić

U Istorijskom Arhivu Grada Novog Sada, Filipa Višnjića 2a, u sredu 5. aprila 2017. godine, u 19 časova, povodom obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, biće otvorena izložba pod nazivom ” Heroine u balanskim i Prvom svetskom ratu “.

Autori izložbe su Predrag Pavlović i Aleksa Zarev  iz Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda uz saradnju sa Ministarstvom odbrane.

Organizatori izložbe su Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca „Obilić 1912-1918“ Novi Sad www.srpskidobrovoljcins1912-1918.org i Istorijski arhiv Grada Novog Sada  www.arhivns.rs

Na otvaranju izložbe će govoriti dr Milan Micić, istoričar i književnik iz Novog Sada i direktor Istorijskog Arhiva Novog Sada, istoričar Petar Đurđev. U muzičkom delu programa nastupiće Srpsko pevačko društvo „Jutro“ iz Novog Sada. Publika će ovu izložbu moći da pogleda do 21. Aprila.

JUNAKINjE. U odbrani srpskog naroda, zajedno sa svojim očevima, braćom i muževima, borile su se i žene. Mnoge od njih oblačile su vojničke uniforme i, pod svojim ili tuđim imenom, učestvovale u krvavim bitkama Velikog rata. Vasilija Vukotić, kćerka serdar Janka Vukotića, bila je jedina žena-učesnica Bitke na Mojkovcu; dobrovoljac Milica Miljanov, osvetlala je obraz svom ocu vojvodi Marku Miljanovu, a Živana Terzić je u srpskoj vojsci dostojno zamenila svog poginulog brata…

Izložba „Heroine u balanskim i Prvom svetskom ratu“ nastala je zahvaljujući grupi autora Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912–1918, njihovih potomaka i poštovalaca iz Beograda. Govori o ženama koje su tokom Prvog svetskog rata dale veliki doprinos, podnele ogromne žrtve i zadužile Srbiju i svet. Na 17 panoa predstavljene su naše heroine poput Milunke Savić, Nadežde Petrović, Jelene Šaulić, Radmile Milošević, Anđe Šćepanović, Leposave Mladenović Belosajke i drugih.

Takođe, na panoima su predstavljene i žene iz drugih zemalja koje su došle u pomoć srpskoj vojsci i narodu, kao ratnice, sanitetsko osoblje ili humanitarne radnice, koje su dopremale pomoć, prikupljale novac i slale ga u Srbiju, ili su lično dolazile i ostajale sa srpskim narodom, poput Flore Sends, Evelin Haverfild, Elsi Inglis i mnogih drugih.

 

Izvor: Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top