Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Novi Potočari u Žepi? (VIDEO)

Mimo znanja institucija u Srpskoj u Žepi je položen kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centra za 457 pripadnika tzv ARBiH i bošnjačkih civila iz tog mjesta, poginulih tokom proteklog rata.

Žepa Foto: RTRS
Žepa    Foto: RTRS

U Medžlisu Islamske zajednice Žepa, koja je inicijator izgradnje, kažu da im nije potrebna saglasnost institucija Srpske, jer Memorijalni centar namjeravaju da grade u krugu lokalne džamije.

U opštini Rogatica, kojoj administrativno pripada Mjesna zajednica Žepa, nisu upoznati s namjerama Bošnjaka da prave Memorijalni kompleks po ugledu na Potočare. Pozivaju na dijalog, da najavljena izgradnja ne bi zakomplikovala odnose Srba i Bošnjaka na tom području.

Pored već postojećeg spomenika Bošnjacima, u Žepi su postavili i kamen temeljac za izgradnju Memorijalnog centtra. Šta je cilj toga nismo saznali, jer u Žepi nismo zatekli nikoga.

Lokalni hodža Edin Šljivar na polaganju kamena temeljca otkrio je namjere da se gradi Memorijalni centar za žrtve navodnog genocida u Žepi, u koje su uvršteni i pripadnici tzv ARBiH. Upravo ta činjenica razljutila je borce iz Pala koji ne mogu da zaborave mučko ubistvo iz zasjede 45 drugova, u junu ’92. godine, koje su ubili Muslimani iz Žepe.

Bošnjaci ne kriju namjeru da prave nove Potočare u Žepi. Malobrojno lokalno stanovništvo niko nije ni pitao, sve se radi u dogovoru IZ sa resornim ministarstvom FBiH i uz podršku bošnjačkih kadrova u institucijama RS.
Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac poziva predstavnike Bošnjaka i Medžlisa Islamske zajednice Žepa na dogovor, jer najavljena izgradnja Memorijalnog centra žrtvama navodnog genocida, može da zakomplikuje srpsko-bošnjačke odnose.

– Mislim da nema potrebe da se takvim postupcima provociraju probleme ili da usložne situaciju u opštini a nije nam to cilj ni jednim ni drugim, kaže Puhalac.

Dok Srbi bez saglasnosti i odobrenja sarajevskih vlasti ne mogu obilježiti a kamoli postaviti spomen-ploču ubijenim vojnicima u Dobrovoljačkoj, u Žepi bošnjački vjerski i politički zvaničnici javno, na teritoriji RS, govore o navodnom genocidu.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: