Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Novi dokazi za zločin na Uni

Datum objave: ponedeljak, 27 februara, 2012
Objavljeno u Oluja
Veličina slova: A- A+

vukcevic

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine došlo do snimaka koji bi mogli da pomognu u otkrivanju počinilaca zločina u Dvoru na Uni 8. avgusta 1995. godine.

Do snimka se došlo tokom boravka zvaničnika Tužilaštva za ratne zločine u Kopenhagenu 24. i 25. januara.

“Snimci su vrlo interesantni, jer se poklapaju sa iskazima svedoka, danskih vojnika, koji su u to vreme bili u sastavu danskog bataljona u Dvoru na Uni”, naglasio je tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević.

Prema njegovim rečima, sada se ispituje autentičnost tih snimaka, pošto su poznata imena autora snimaka.

Prema iskazu svedoka, danskih vojnika, ubice su nosile tamno zelenu uniformu bez oznaka, a RTS prenosi i izjavu Save Štrpca iz Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” u kojoj tvrdi da je takve uniforme imala hrvatska specijalna policija, i da ima još dokaza koji upućuju na njih.

Štrbac ističe da je, prema srpskim, hrvatskim i izvorima Ujedinjenih nacija, jedna jedinica specijalne policije, iz 145. brigade hrvatske vojske, već 7. avgusta oko 17 sati ušla u Dvor.

“To je sve opisano, put te jedinice, kojom je komandovao domaći čovek, Hrvat iz sela Zamlača kod Dvora, Matija Ciprić. Sve je to objavljeno još septembra 1995. godine u časopisu Zrin”, napominje Štrbac.

O novim detaljima predstavnici srpskog Tužilaštva za ratne zločine razgovaraće i sa hrvatskim tužiocima sa kojima vode zajedničku istragu o zločinu.

O zločinu u Dvoru na Uni ponovo je počelo da se govori kada je u aprilu prošle godine danski list BT preneo priču bivšeg pripadnika snaga UN u Hrvatskoj Jana Velendorfa o zločinu, koja do tada nije bila poznata široj javnosti.

Prema Velendorfovom svedočenju, danski vojnici iz UN, stacionirani u Hrvatskoj za vreme “Oluje”, nisu reagovali kad su ljudi u maskirnim uniformama (bez oznaka), pred njihovim očima 8. avgusta 1995. godine ubili devet hendikepiranih osoba srpske nacionalnosti, koji su se sakrili od rata u školi u Dvoru na Uni, preneo je BT.

List je pisao da su se pogubljenja dogodila samo nekoliko metara od danske jedinice, koju je činilo 200 dobro naoružanih vojnika, koji su imali naređenje da samo osmatraju teren i da ne intervenišu u vreme kada se dogodio zločin u Dvoru, tokom ofanzive hrvatskih snaga, koja je imala za cilj da se Srbi primoraju da napuste Hrvatsku.

Izvor: B92

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top