fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Штрбац: Робија чека и Туђмановог сина

Саво Штрбац
Саво Штрбац

БЕОГРАД – Након изрицања пресуда генералима Анти Готовини и Младену Маркачу у Хагу, Хрватска би под хитно морала, уколико заиста искрено жели евроатлантске интеграције и чланство у Европској унији, да почне са процесуирањем осталих чланова удруженог злочиначког подухвата на чијем челу је био Фрањо Туђман.

Ово у интервјуу за „Вести“ тврди директор Информативно-документационог центра Веритас Саво Штрбац.

ШТРБАЦ: Не верујем да постоји иједан проценат шансе да у другостепеном поступку ова пресуда буде промењена у опису самог дела. Можда се промени висина казне, али то је безначајно.

Међутим, у пресуди лепо стоји да је постојао удружени злочиначки подухвати и дат је тачан списак тих имена. Ваљда је логично да и ти људи буду процесуирани.

Знате ли ко је све на тој листи?

ШТРБАЦ: Треба погледати пресуду и оптужницу, али мислим да се уз Фрању Туђмана и Гојка Шушка који су преминули, наводе још и двојица начелника Главног штаба ХВ Јанко Бобетко и Звонимир Червенко, Мирослав Туђман, Мирко Норац, Расим Адеми, Мате Лаушић, Иван Јарњак, Јуре Радић…

Стварно вјерујете у то да ће им се судити у Хрватској?

ШТРБАЦ: Верујем, као што сам веровао да ће суђење хрватским генералима овако завршити. Све и да су сва тројица били ослобођени, знао сам да ће се у пресуди наћи формулација удружени злочиначки подухват.

Зашто?

ШТРБАЦ: Зато што је то формулација која је настала управо у Хашком трибуналу и зато што је то једино тачна формулација која одговора истини и ономе што се догодило пре, за време и после акције Олуја.

С друге стране, званичници Хрватске већ тврде да ово није пресуда ни против државе, али ни цијеле акције Олуја?

ШТРБАЦ: Ако је у пресуди објашњено да је на челу удруженог злочиначког подухвата био председник Хрватске, министри одбране и полиције, начелници Главног штаба, команданти на терену, поставља се питање ко је још требало да буде на тој листи па да то буде државни „пројекат“.

Или је неко очекивао да ће Туђман расписати референдум са питањем: „Да ли сте за то да спроведем етничко чишћење?“

Мислим да су данашње реакције само покушај смиривања јавног мњења.

Али, и предсједник Иво Јосиповић је шокиран пресудама?

ШТРБАЦ: Сумњам да је Јосиповић могао да буде шокиран, јер је професор права и један од аутора хрватске тужбе за геноцид против Србије.

И Ви сте члан Тима који је сачинио контратужбу Србије. Колико ће ова пресуда помоћи у том процесу?

ШТРБАЦ: Ово је јак ветар у леђа нашој противтужби, чему смо се и надали. После овога, могло би се догодити да сада Хрвати траже нагодбу јер су свесни да је ова пресуда променила њихову новију историју.

Пред Судом правде у Хагу Србија је оптужена и оптужује за геноцид. Какве везе има етничко чишћење?

ШТРБАЦ: Од етничког чишћења, које је утврђено неправоснажном пресудом Хашког трибунала, до геноцида мала је разлика.

Верујем да ћемо успети да докажемо да се над Србима догодио геноцид јер ће овом пресудом бити повезани и догађаји који су се дешавали пре Олује, злочини почињени над Србима у Госпићу, Сиску, Пакрачкој пољани, Карловцу, Осијеку, Паулином Двору, Медачком џепу, на Масленици и током операције Бљесак, као и у току Другог светског рата, из чега се јасно може утврдити геноцидна намера.

Извор: НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: