fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

NOVE SKANDALOZNE TVRDNjE: U Jasenovcu se umiralo od bolesti?!

Crkva Srca Isusovog u u Zagrebu - Foto J. Kerbler
Crkva Srca Isusovog u u Zagrebu – Foto J. Kerbler

Promocija knjige Josipa Pečarića i Stjepana Razuma u Zagrebu. Autori istakli da nije bilo ustaških zločina, a da je logor bio radni.

Nije bilo ustaških zločina u Glini i Srbu, a u radnom logoru Jasenovac je za četiri godine rata umrlo 1.360 ljudi, većinom od bolesti. Ukupno je u Jasenovac bilo dovedeno 18.600 ljudi, a sve druge brojke su laž – rečeno je na promociji knjige Josipa Pečarića i Stjepana Razuma „Razotkrivena jasenovačka laž“ koja je u četvrtak veče promovisana u Zagrebu.

U prepunoj dvorani Crkve Srca Isusovog u Palmotićevoj ulici, istoj onoj gde se svake godine održava misa za ustaškog koljača Antu Pavelića, pljeskalo se na svako spominjanje da u Jasenovcu ustaše nisu ubijale ljude. Jedan od autora, sveštenik dr Razum, rekao je da nema dokaza o masovnim ubistvima u Jasenovcu, a da su najbrojniji logoraši bili Hrvati. Citirao je napise da u logor nije doveden nijedan Srbin zato što je Srbin.

Po autorima ove skandalozne knjige, čija je promocija mogla biti održana samo u crkvenom prostoru, tačan broj žrtava u Jasenovcu je zanemarivo nizak, a logor nije bio mesto masovnih ubistava Srba, Jevreja i Roma.

– To je bio radni logor – moglo se čuti na zagrebačkoj promociji koja je održana usprkos što je i Centar „Simon Vizental“ tražio da knjiga bude zabranjena.

Knjigu je izdalo Društvo za istraživanje trostrukog logora Jasenovac, koje traži i da se izmeni hrvatski ustav i izbaci spominjanje ZAVNOH-a, a stavi umesto toga u preambulu ustav NDH. Jedan od autora, akademik Josip Pečarić, koji je po struci matematičar a hobi mu je istorija, tražio je da ustaški poklič „Za dom spremni“ postane zvanični pozdrav u Hrvatskoj vojsci, a sveštenik Razum poznat je i po tome što je pokušao da rehabilituje Adolfa Hitlera i tvrdio da nisu postojale gasne komore u Aušvicu. On je govorio o „lažima da su Srbi ubijani 1941. godine u Glini“, i ustvrdio da je reč o partizansko-četničkim zločinima u NDH.

– U logoru Jasenovac izmišljene su ljudske žrtve, ali, na sreću, sada možemo slobodno da pišemo o sopstvenoj hrvatskoj istoriji – kazao je Razum. – Sve što zvanična istoriografija tvrdi su paušalne ocene, od toga da je bilo 700.000 žrtava ili 80.000 žrtava. Imamo čvrste dokaze da su sve to laži – rečeno je u Zagrebu na promociji ove sramne knjige u kojoj je Jasenovac prikazan gotovo kao odmaralište, u kojem su ljudi umrli prirodnom smrću ili od neke bolesti.

– Mit o Jasenovcu je proširen kako bi se ocrnio hrvatski narod. To su nametnute tvrdnje, stvaranje dogme i ova knjiga to treba da ispravi – rekli su autori.

ZAHVALNI ŠTO NEMA ZABRANE KNjIGE

AUTORI knjige, ipak, su pohvalili hrvatske institucije koje nisu zabranile knjige, usprkos tome što su takvi zahtevi došli od mnogih institucija i pojedinaca, a o stravičnim lažima na kojima knjiga počiva su pisali i ugledni „Njujork tajms“ i „Vašington post“. „Nastavićemo isticanje dokaza o Jasenovcu, svidelo se to nekome ili ne“, poručeno je sa zagrebačke promocije.

Autor: J. KERBLER

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: