Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nova svjedočenja o ubistvu pripadnika JNA

Datum objave: četvrtak, 20 septembra, 2018
Veličina slova: A- A+

Pred Sudom BiH danas će biti nastavljeno suđenje nekadašnjem komandantu Specijalne jedinice MUP-a tadašnje BiH Draganu Vikiću i još trojici optuženih za ubistvo zarobljenih pripadnika JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu.

Foto: Arhiva

U predmetu “Veliki park”, osim Vikića, optuženi su bivši pomoćnik ministra unutrašnjih poslova takozvane RBiH Jusuf Pušina, te Nermin Uzunović i Mladen Čovčić.

Vikić, Pušina, Uzunović i Čovčić su, prema optužnici, bili informisani o zarobljavanju osam pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru na području sarajevskog naselja Dobrinja.

Prema optužnici, oni su bili informisani o stavljanju zarobljenih vojnika JNA pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su potom izvedeni u Veliki park blizu Doma policije u centru Sarajeva, gdje su ubijeni.

Tijela pripadnika JNA sklonjena su i odvezena s ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza, ali su pronađeni djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih, dok se za tijelima ostalih još traga.

Na ročištu održanom 6. septembra, svjedok Tužilaštva BiH Ferdo Dejanović rekao je da je čuo da su pripadnici jedinice Juke Prazine ubili vojnike JNA u parku ispod Doma policije.

Dejanović, koji je u Domu policije bio komandir Oklopno-mehanizovanog voda, ispričao je da je, dolazeći u bazu u ranim jutarnjim časovima 22. aprila 1992. godine, vidio svježe opranu ulicu ispod Doma, te da mu je čovjek na ulazu rekao da su pobijeni pripadnici rezervnog sastava JNA i da su ih pokupili i odvezli Jukini pripadnici.

Od Džemala Šabića, koji je držao magacin u podrumu Doma, čuo je da je zarobljene vojnike doveo Mišo Žmiro sa svojom grupom, koji su bili pripadnici Jukine jedinice, te ih sproveli u podrum.

“Džemal mi je rekao da je u podrum sišao komandant Specijalne jedinice Dragan Vikić i naredio da se zarobljenici odvedu u Centar službi bezbjednosti gdje postoje uslovi za njihovo zadržavanje. Rekao je da su ih Jukini pripadnici izveli i likvidirali u parku”, ispričao je svjedok.

Dejanović je naveo da je čuo da su tijela ubijenih sklonili Jukini ljudi, a da se kasnije pominjalo da su odvezena na Darivu gdje je Centar službi bezbjednosti naknadno vršio uviđaj.

Nastavak suđenja zakazan je za 13.00 časova.

Izvor:Srna

Vezane vijesti:

U Velikom parku položen vijenac ubijenim Srbima

Neki od zarobljenih imali su poveze na očima
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top