fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nova pobjeda desnice: I Ivo Lola Ribar ide u podrum

Hrvatska desnica oličena u listi „Nezavisni za Hrvatsku“, koju predvode Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih, ukloniće i bistu Ivi Loli Ribaru, koju je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić nedavno postavio da bi ublažio ukidanje trga maršala Tita.

Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović: Zahtjev za uklanjanje biste Ive Lole Ribara (Foto: Marko Prpic/Sanjin Strukic/PIXSELL)
Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović: Zahtjev za uklanjanje biste Ive Lole Ribara (Foto: Marko Prpic/Sanjin Strukic/PIXSELL)

Bandić je pod novom ucjenom, ovaj put u vezi sa izglasavanjem gradskog budžeta, prihvatio amandman „Nezavisnih za Hrvatsku“ i zatražio od skupštine grada da razmotri inicijativu za uklanjanje biste Ive Lole Ribara.

Stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića zatražila je uklanjanje biste zbog, kako tvrde, „proceduralnih razloga“.

Međutim, oni su i na gradskoj skupštini otvoreno rekli da je za njih bista „komunističkog narodnog heroja neprihvatljiva i zbog ideoloških razloga“.

Odluka o tome nije donesena ni iz nekoliko pokušaja, jer nije bio moguć kvorum, pa se o prijedlogu za uklanjanja biste još nije glasalo.

Hrvatski mediji su događaje u vezi sa uklanjanjem biste Ive Lole Ribara – od Bandićevog hvalisanja da poštuje Tita i njegove saborce, do novog popuštanja pod pritiskom krajnje desnice – u nedostatku boljeg izraza, nazvali „zagrebancijom“.

Ivo Lola Ribar će tako, sasvim izvjesno, biti još jedan antifašistički lik koji je nepoželjan u današnjoj Hrvatskoj, u kojoj i dalje postoje ulice sa imenima ustaških čelnika, poput Mile Budaka, odgovornih za genocid nad Srbima, Jevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatkoj.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ustaški simbol na bisti Ive Lole Ribara | Jadovno 1941.

Zagreb: Još jedan spomenik oskrnavljen ustaškim simbolima …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: