Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Normalizacija odnosa Beograda i Zagreba podrazumjeva povratak Srba u RSK

Normalizacija odnosa Hrvatske i Srbije podrazumijevala bi povratak srpske etničke zajednice na područje Republike Srpske Krajine čime bi se ponovo ocrtale granice te države, ocijenio je lider Srpske liste u Crnoj Gori Dobrilo Dedeić.

Dobrilo Dedeić
Dobrilo Dedeić

On smatra da Srbija ne smije zbog bilo čega, pa ni Evropske unije, „zatvoriti srpsko pitanje na području ovakve današnje Hrvatske“.

„I to ne zbog teritorijalnih aspiracija, koliko zbog potrebe da se zločin i okupacija ne zaborave. Uostalom, zašto bi se popuštalo nekome ko ima sistemske razloge za isključivo loše ili zategnute odnose sa Srbijom i Srbima u regionu“, zapitao je Dedeić.

Lider Srpske liste u Crnoj Gori smatra da Hrvatska nema interes da u punom kapacitetu normalizuje odnose sa Srbijom bar još par decenija, dok se pitanje Srba iz Krajine ne stavi ad akta.

On ocjenjuje da se zvanična hrvatska politika u Zagrebu nikada neće odreći ustašoidnih elemenata.

„Devedesetih godina državu su stvorili na principima ustaške ideologije jer je vrijeme Drugog svjetskog rata bio jedini istorijski period kada je hrvatska državna ideja buknula i ostvarila se, istina u krvi, masakrima i opštem stradanju Srba, Jevreja i Roma“, podsjetio je Dedeić.

Lider Srpske liste smatra da, kada bi se zvaničnici u Zagrebu trajno odrekli koketiranja sa ustaštvom, pogotovo predstavnici hrvatske desnice koja je trenutno na vlasti, to znači da bi ispod nogu izvukli jedan od temelja na kome su sazdali državnu tvorevinu koja je danas dio Evropske unije.

„Srpska politika u odnosu na Hrvatsku treba da se bazira na načelima opreza i reciprociteta. I to ne samo politika zvaničnog Beograda, nego i Srba u regionu“, rekao je Dedeić.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Vratiti sva nezakonito oduzeta prebivališta Srbima

Hrvati jedva čekaju da izbrišu Srbe sa spiska građana

Linta: Hrvatska želi da „cementira“ etničko čišćenje Srba

Stefanović: Srbima se uskraćuje pravo na jezik i pismo

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: