Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Hrvatska želi da “cementira” etničko čišćenje Srba

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je danas da izjava hrvatskog ministra policije u tehničkoj Vladi Vlahe Orepića predstavlja jedan u nizu dokaza da Hrvatska “sprovodi politiku cementiranja etničkog čišćenja Srba” i krši sopstveni zakon.

Miodrag Linta
Miodrag Linta

“Hrvatska krši sopstveni Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina iz 2002. godine, kao i obavezu da poboljša položaj Srba koju je preuzela potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa Evropskom unijom krajem 2011. godine”, naveo je Linta u saopštenju povodom izjave Orepića da nakon brisanja lažnih prebivališta u Vukovaru više neće biti zakonskog osnova za postavljanje ćiriličnih tabli u tom gradu.

Linta podsjeća da je Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina predviđena ravnopravna upotreba jezika i pisma nacionalne manjine na području opština i gradova gdje Srbi i pripadnici drugih nacionalnih manjina čine najmanje trećinu stanovništva (član 12 stav 1) i to na osnovu rezultata posljednjeg popisa stanovništva.

Po popisu stanovništva iz 2011. godine u 21 opštini (Dvor, Donji Kukuruzari, Krnjak, Vojnić, Vrginmost, Gračac, Donji Lapac, Plaški, Udbina, Vrhovine, Biskupija, Ervenik, Civljane, Kistanje, Borovo, Erdut, Jagodnjak, Markušica, Negoslavci, Šodolovci i Trpinja) i dva grada (Vukovar i Vrbovsko) Srbi čine preko 33 odsto stanovništva i postoji obaveza da se srpski jezik i ćirilica upotrebljavaju kao službeni jezik i pismo, naveo je Linta.

On ističe da, ne samo u Vukovaru, nego u velikoj većini od 23 navedene lokalne samouprave, gdje Srbi čine više od trećine stanovništva, nisu postavljene dvojezične table na državnim i institucijama (pošta, hrvatske šume, državna uprava, poreska uprava, policija, centri za socijalni rad, osnovne škole, dječji vrtići, vatrogasne službe, domovi zdravlja i dr).

U nijednoj od navedene 23 lokalne samouprave nisu postavljeni dvojezični natpisi naselja, opština i gradova.

Kao primjer, Linta navodi dugogodišnju prepisku opštine Borovo s javnim preduzećem “Hrvatske ceste” koje su zahtejv sa dvojezičnim tablama naziva mjesta u početku ignorisale, a zatim ga odbacile uz obrazloženje da slova moraju biti izrađena prema hrvatskim normama a da u njima nema ćiriličnog pisma.

S druge strane, kako napominje Linta, italijanska nacionalna manjina u Istri ima sva prava bez obzira što je zastupljenost te manjine u samo jednom gradu iznad 33 odsto.

Na primjer, u Puli živi samo četiri procenta Italijana, a u Rovinju njih 11 procenata, a sve table su dvojezične i italijanski jezik je u službenoj upotrebi.

Takođe, na teritoriji čitave Istarske županije dvojezičnost je uvedena još 2001. godine tj. ravnopravna upotreba hrvatskog i italijanskog jezika, premda je po popisu stanovništva iz iste godine u njoj živjelo svega 14.300 Italijana ili oko sedam odsto stanovništva, navodi Linta.

On podsjeća i da pravo na dvojezičnost već dugi niz godina koriste i Mađari i Česi na području Slavonije i Baranje bez ikakvih problema.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Stefanović: Srbima se uskraćuje pravo na jezik i pismo

Linta: Licemjerna izjava hrvatskog ministra Mire Kovača o …

Linta: EU da upozori Hrvatsku zbog širenja mržnje prema …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: