fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

77 ГОДИНА ОД КРВАВЕ НОЋИ НА ПАГУ И ВЕЛЕБИТУ

У ноћи између 14. и 15. августа 1941. године, уочи католичког празника Велике Госпе, усташе су у логорима Слана на острву Пагу и Јадовно на Велебиту извршиле масовну ликвидациjу преосталих логораша.

Ексхумирани лешеви у логору Слана на Пагу приjе спаљивања. Талиjанска фотографиjа из септембра 1941.
Ексхумирани лешеви у логору Слана на Пагу приjе спаљивања. Талиjанска фотографиjа из септембра 1941.

Напомена редакције портала Јадовно.срб.: Овај прилог је први пут објављен на нашем порталу 29. септембра. 2015. године.

На Пагу jе на Форнажи побиjено наjмање 791, а на Велебиту око 1.500 жртава.

„Згрожене монструозношћу злочина и броjем побиjених заточеника, италиjанске окупационе снаге преузеле су од НДХ цивилну и воjну власт на том подручjу и наредиле затварање логора смрти“, каже предсjедник Удружења „Јадовно 1941“ Душан Басташић.

Додатни разлог за забринутост Италиjана био jе масовни устанак Срба у Лици против усташке тираниjе.

„Желећи да униште трагове злочина и побиjу остатак заточеника у кратком року, усташки наредбодавци су мотивисали џелате са додатних 100 куна по сату клања. Ноћ уочи католичког празника Велике Госпе, злочинци су у ували Слана на острву Пагу поклали преостале заточенике, мушкарце жене и дjецу“, подсjећа Басташић.

Он каже да су усташки злочинци сутрадан уjутро, 15. августа, довршили крвави пир, након чега су се, пиjани и крвавих униформи, прикључили процесиjи коjа се кретала улицама Пага и завршила у католичкоj цркви у центру града.

„Готово у исто вриjеме, усташе су у логору Јадовно, на Велебиту, митраљезима стриjељале 1.500 преосталих заточеника и затрпале их у jаме ископане у самом логору“, наводи Басташић.

Он додаjе да су италиjански воjни санитарци на мjесту злочина на Пагу ексхумирали и спалили 791, како су забиљежили, „свjеже закопани леш“. Међу овим жртвама било jе 407 мушкараца, 293 жене и 91 диjете. Њихов пепео затрпан jе у пашком камењару.

Данас на острву Пагу, на мjесту некадашњег логора, нема споменика коjи би подсjећао на стравичну судбину наjмање 8.020 људи, недужних жртава – Срба и Јевреjа, побиjених у љето 1941. године.

Спомен-плоча у ували Слана, обновљена 2010. године, разбиjена jе након два дана, исту судбину доживила jе 19 дана, након поновног постављања 29. jула 2013. године. Потомци жртава су 2015. године на мjесту некадашњег логора Слана поставили и освештали Часни крст.

На мjесту логора Јадовно у протеклом рату порушено jе спомен-обиљежjе, а тиjела жртава и даље леже неексхумирана. Потомци жртава су 2012. године на мjесту некадашњег логора поставили и освештали Часни крст.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Постављен крст на Сланоj!

Ustaško ljeto 1941. – Jadovno 1941.

„Kako su popunjavane velebitske jame“ – Jadovno 1941.

Ђуро Затезало – ЈАДОВНО : Комплекс усташких логора 1941 …

ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ: Положени венци невиним жртвама Јадовна

Душан Басташић – И Слана jе Јадовно

Комплекс Јадовно – Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

One Response

  1. Наравно да нема споменика,очекујем да се затру сви трагови њиховог нечовјештва јер су они „цивилизована туристичка“ земља.Не би ме чудило да имају пројекат уклањања свих остатака наших жртава у част развоја спелеологије коју ће уврстити у туристичку понуду.Неки дан су снимали шетаче по Велебиту,бсш сам се питала шта ће ако наиђу на остатке неког леша којих је Велебит препун.Међутим,да нагласим-аша власт је главни кривац јер им у свему набројаном здушно помаже.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: