fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

77 GODINA OD KRVAVE NOĆI NA PAGU I VELEBITU

U noći između 14. i 15. avgusta 1941. godine, uoči katoličkog praznika Velike Gospe, ustaše su u logorima Slana na ostrvu Pagu i Jadovno na Velebitu izvršile masovnu likvidaciju preostalih logoraša.

Ekshumirani leševi u logoru Slana na Pagu prije spaljivanja. Talijanska fotografija iz septembra 1941.
Ekshumirani leševi u logoru Slana na Pagu prije spaljivanja. Talijanska fotografija iz septembra 1941.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 29. septembra. 2015. godine.

Na Pagu je na Fornaži pobijeno najmanje 791, a na Velebitu oko 1.500 žrtava.

„Zgrožene monstruoznošću zločina i brojem pobijenih zatočenika, italijanske okupacione snage preuzele su od NDH civilnu i vojnu vlast na tom području i naredile zatvaranje logora smrti“, kaže predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić.

Dodatni razlog za zabrinutost Italijana bio je masovni ustanak Srba u Lici protiv ustaške tiranije.

„Želeći da unište tragove zločina i pobiju ostatak zatočenika u kratkom roku, ustaški naredbodavci su motivisali dželate sa dodatnih 100 kuna po satu klanja. Noć uoči katoličkog praznika Velike Gospe, zločinci su u uvali Slana na ostrvu Pagu poklali preostale zatočenike, muškarce žene i djecu“, podsjeća Bastašić.

On kaže da su ustaški zločinci sutradan ujutro, 15. avgusta, dovršili krvavi pir, nakon čega su se, pijani i krvavih uniformi, priključili procesiji koja se kretala ulicama Paga i završila u katoličkoj crkvi u centru grada.

„Gotovo u isto vrijeme, ustaše su u logoru Jadovno, na Velebitu, mitraljezima strijeljale 1.500 preostalih zatočenika i zatrpale ih u jame iskopane u samom logoru“, navodi Bastašić.

On dodaje da su italijanski vojni sanitarci na mjestu zločina na Pagu ekshumirali i spalili 791, kako su zabilježili, „svježe zakopani leš“. Među ovim žrtvama bilo je 407 muškaraca, 293 žene i 91 dijete. Njihov pepeo zatrpan je u paškom kamenjaru.

Danas na ostrvu Pagu, na mjestu nekadašnjeg logora, nema spomenika koji bi podsjećao na stravičnu sudbinu najmanje 8.020 ljudi, nedužnih žrtava – Srba i Jevreja, pobijenih u ljeto 1941. godine.

Spomen-ploča u uvali Slana, obnovljena 2010. godine, razbijena je nakon dva dana, istu sudbinu doživila je 19 dana, nakon ponovnog postavljanja 29. jula 2013. godine. Potomci žrtava su 2015. godine na mjestu nekadašnjeg logora Slana postavili i osveštali Časni krst.

Na mjestu logora Jadovno u proteklom ratu porušeno je spomen-obilježje, a tijela žrtava i dalje leže neekshumirana. Potomci žrtava su 2012. godine na mjestu nekadašnjeg logora postavili i osveštali Časni krst.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Postavljen krst na Slanoj!

Ustaško ljeto 1941. – Jadovno 1941.

„Kako su popunjavane velebitske jame“ – Jadovno 1941.

Đuro Zatezalo – JADOVNO : Kompleks ustaških logora 1941 …

VEČERNjE NOVOSTI: Položeni venci nevinim žrtvama Jadovna

Dušan Bastašić – I Slana je Jadovno

Kompleks Jadovno – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Naravno da nema spomenika,očekujem da se zatru svi tragovi njihovog nečovještva jer su oni „civilizovana turistička“ zemlja.Ne bi me čudilo da imaju projekat uklanjanja svih ostataka naših žrtava u čast razvoja speleologije koju će uvrstiti u turističku ponudu.Neki dan su snimali šetače po Velebitu,bsš sam se pitala šta će ako naiđu na ostatke nekog leša kojih je Velebit prepun.Međutim,da naglasim-aša vlast je glavni krivac jer im u svemu nabrojanom zdušno pomaže.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: