fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nobilo: Logoraši iz BiH mogu da traže odštetu od Hrvatske

Zagreb — Hrvatski advokat Ante Nobilo kaže da na osnovu haške presude u postupku Prlić i ostali, logoraši iz BiH imaju pravo na postavljanje odštetnog zahteva Hrvatskoj.

Ante Nobilo
Ante Nobilo

Ipak, prema njegovim rečima, oni ne žele da tuže državu, već bi radije da postignu sporazum, ali dodaje da će o tome biti teško postići dogovor.

Nobilo je za regionalnu N1 tv rekao da se sa logorašima sreo prošle sedmice u Sarajevu i predočio im svoju pravnu analizu za podizanje tužbi protiv hrvatske države, te da je na njima da odluče da li će tužti Hrvatsku.

„Sve presude za ratne zločine koje imamo u Hrvatskoj su presude pojedincima i one su osnov za ishođenje naknade štete pa tako to mogu biti i presude Haškog suda. Haška presuda Prliću i drugima je utvrdila da su predsednik Hrvatske, ministar odbrane i načelnik Glavnog štaba bili uključeni u udruženi zločinački poduhvat koji se delom odnosi i na logoraše. Te činjenice se u parnici više ne mogu preispitivati, a država odgovora za štetu koje njeni organi naprave prema drugom“, rekao je Nobilo.

Nema sumnje da Hrvatska može odgovarati za štetu koju su počinili predsednik države, ministar odbrane i načelnik Glavnog štaba, istakao je Nobilo. Naglasio je da bi logoraši iz BiH bili najsrećniji kada bi se postigla nagodba, ali i dodaje da je za takav scenarijo mogućnost mala.

„Logoraši bi najviše heli nagodbu i oni ne žele da tuže Hrvatsku“, rekao je Nobilo i naveo primer Crne Gore koja je svim logorašima isplaćivala odštetu. Smatra da je vreme da Hrvatska plati štetu zbog „grešaka iz 1993. godine“, ali i procenjuje da bi korist od nagodbe imala i Hrvatska i BiH te da bi „nagodba bila najbolja za sve“.

„Time bi se relaksirala situacija i pokazalo jedno novo evropsko lice Hrvatske“, kazao je Nobilo. Uprkos tome što su, kaže, izgledi za nagodbu „gotovo nikakvi“, probematičnim za ceo proces smatra i činjenicu da su se premijer Plenković, predsednik Sabora Jandroković i predsednica Kolinda Grabar Kitarović već odredili protiv takvog postupka logoraša za naplaćivanje odštete od Hrvatske.

Rekao je da, nakon procesa u Hrvatskoj, logoraši mogu pravnu bitku nastaviti i na Evropskom sudu za ljudska prava. „Ne verujem da ti logoraši sami mogu podneti trošak parnice, ako je izgube. Mora im pomoći njihovo udruženje i država“, rekao je Nobilo i kazao da bi postupak u Hrvatskoj mogao trajati do šest godina, a možda i duže.

Komentirajući izjavu SDP-ovca Predraga Matića da bi logoraši mogli tražiti odštetu u slučaju da su bili u logorima na hrvatskom teritoriju, Nobilo je objasnio da se u ranijim presudama jasno označava da je sukob između Armije BiH i HVO-a bio međunarodni sukob.

„Herceg-Bosna je bila projekt Republike Hrvatske. Tuđman je zajedno sa Šuškom upravljao svim procesima u BiH. Postoje hiljade dokaza da je Hrvatska vodila rat s Armijom BiH u Bosni i Hercegovini“, rekao je Nobilo.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Nobilo advokat Saveza logoraša BiH u tužbi protiv Hrvatske …

Nobilo: Ima osnova za tužbu logoraša BiH protiv Hrvatske …

Logoraši iz BiH sa advokatom Nobilom o tužbi protiv Hrvatske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: