Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Njujork tajms” nije zaboravio Franca Ferdinanda, ali jeste istoriju

Podsećajući na atentat iz juna 1914, ugledni američki list napisao da je Austrougarska pet dana kasnije objavila rat Bosni umesto Srbiji

Franc Ferdinand u vožnji Sarajevom pre atentata 1914. (Foto Rojters)
Franc Ferdinand u vožnji Sarajevom
pre atentata 1914. (Foto Rojters)

„Njuork tajms” je poznat kao pouzdan izvor informisanja, pa i kada mu se potkrade neka greška, uredništvo objavi ispravku, makar se radilo o tekstu starom više od 100 godina. Međutim, u utorak, na godišnjicu Sarajevskog atentata, objavili su članak s materijalnom greškom koju do danas nisu ispravili.

Tekst u istorijskoj rubrici „Nisu zaboravljeni” posvećen je Francu Ferdinandu, zbog čijeg je ubistva započeo Prvi svetski rat. Napis počinje rečenicom da je osamnaestogodišnji student Gavrilo Princip 28. juna 1914. u Sarajevu ispalio metak koji je promenio svet.

Potom novinar objašnjava motive ovog „srpskog nacionaliste” i hvali neustrašivost prestolonaslednika austrougarskog trona, koji je bio svestan opasnosti, budući da je istog dana bio meta bombaša, ali je ipak krenuo da poseti povređene u eksploziji koja je bila namenjena njemu.

Međutim, dalje u tekstu piše da je posle atentata Austrija objavila rat Bosni, umesto Srbiji. Bosna je 1914. godine bila pod suverenitetom Austrougarske, koja ju je anektirala 1908. godine.

Moguće je da niko nije skrenuo pažnju uredništvu na grešku, a one se dešavaju i listovima koji pažljivo proveravaju svaki podatak. Ugledni američki dnevnik je prošle godine objavio da je Mojsije prešao Mrtvo more, ali se brzo ispravio, jer je, naravno, reč o Crvenom moru.

Godinu dana pre toga su oborili sopstveni rekord, ispravivši grešku staru 160 godina. Naime, jedan čitalac je pregledao arhivu lista na internetu i ukazao na grešku u imenu Solomona Nortapa, čija je autobiografija bila inspiracija britanskom filmskom reditelju Stivu Makvinu za „Dvanaest godina ropstva”, koji je 2014. nagrađen Oskarom za najbolji film.

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

Naše će senke hodati po Beču, lutati po dvoru, plašiti gospodu

102 godine od pucnja za slobodu

Za koga je Gavrilo Princip terorista? | Jadovno 1941.

Godišnjica smrti vidovdanskog heroja Gavrila Principa …

Dokument koji krije jezivu sudbinu Gavrila Principa i njegove …

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: