fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Njemački dosije o Jasenovcu biće digitalizovan

Originalni njemački dosije o ustaškim zločinima nad Srbima i Jevrejima u Jasenovcu i Staroj Gradiški i na drugim područjima Nezavisne Države Hrvatske /NDH/, koji je poslije 78 godina dospio u dokumentaciju Arhiva Vojvodine, biće naučno obrađen i digitalizovan, izjavio je ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević.

Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević - Foto Arhiva VN
Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević – Foto Arhiva VN

„Posle naučne obrade pomenutog materijala, spremni smo da učinimo sve da se on sačuva i digitalizuje“, rekao je Vukosavljević za „Večernje novosti“.

On je naveo da je za sada poznato da je riječ o njemačkim izvorima i napomenuo da vrednovanje samog sadržaja treba prepustiti stručnjacima.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo je voljno da se uključi u zaštitu ne samo kada je riječ o pomenutoj dokumentaciji, već i o drugim sadržajima.

„Na to nas obavezuje negovanje kulture sećanja na ogromne srpske žrtve u Jasenovcu“, dodao je Vukosavljević.

List navodi da sve pokazuje na to da su dosije na 300 stranica, sa autentičnim njemačkim memorandumima i pečatima, vodile službe potčinjene Gestapou. Do detalja su opisana mučenja, a tek potom ubijanja staraca, djece i žena. Dio dokumentacije su i 63 potresne fotografije.

Direktor Arhiva Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ u Sremskim Karlovcima Žarko Dimić skreće pažnju i na pismo koje je kardinalu Alojziju Stepincu uputio svjedok, koji detaljno opisuje nastrašnija mučenja žrtava koje su ustaški zuločinci prikivali na panjeve, živima im spaljivali kožu, bacali ih u kreč…

Pismo Stepincu Nijemci su takođe preveli na njemački jezik i arhivirali ga u ovom dosijeu.

„To je samo dokaz više da je Stepinac bio upoznat o zločinima koje su ustaše na prostoru NDH sprovodile nad Srbima, Jevrejima, Romima i pripadnicima drugih naroda. Ako je tadašnji papa sve to znao, naravno da je znao i kardinal Stepinac“, naglasio je Dimić.

On je ocijenio da bi na Sajmištu u Beogradu trebalo što prije podići Muzej genocida nad Srbima, Jevrejima, Romima i ostalima, počinjenog u vrijeme NDH.

List navodi da je ovaj njemački dosije sastavio komandant njemačke službe bezbjednosti u okupiranom Beogradu koji je bio direktno potčinjen Gestapou, a decenijama se nalazio u fondu Slavka Odića /Bihać, 1916 – Beograd, 2006/ nosioca partizanske spomenice, koji je u posljeratnom periodu službovao u Sekretrijatu unutršnjih poslova, bio generalni konzul u Torontu i publicista.

Dvije godine poslije Odićeve smrti dosije je otkupio Arhiv Vojvodine, ali je stajao u depou, dok nedavno nije dospio u ruke Nebojše Kuzmanovića, koji je prošle godine imenovan za direktora te institucije u Novom Sadu.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Stepinac je znao da su u Jasenovcu živu decu bacali u vatru i kreč

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: