fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NjEMAČKA TREBA DA NADOKNADI ŠTETU SRBIJI

Nenad_Uzelac-a68d9b18Za ubijene žene, djecu, đake? Za naredbu: „sto (civila) za jednoga (njemačkog vojnika)“? Za razorenu Nacionalnu biblioteku, za nepovratno uništenu kulturnu i nacionalnu baštinu?

Beogradski politolog Nenad Uzelac smatra da Njemačka ima moralnu obavezu da nadoknadi ratnu štetu Srbiji izazvanu tokom Drugog svjetskog rata, kao i onu načinjenu tokom agresije NATO 1999. godine.

Uzelac, koji je član Beogradskog foruma za svijet ravnopravnih, u tekstu povodom Dana pobjede nad fašizmom „Deveti maj: gdje je ko“, dostavljenom SRNI, potsjeća da je njemački predsjednik Joakim Gauk podržao zahtjev Grčke za naknadu ratne štete.

Uzelac navodi da je logično očekivati da on izađe pred njemačku i evropsku javnost sa sličnom podrškom o obavezi Nemačke da nadoknadi ratnu štetu i Srbiji izazvanu tokom Drugog svjetskog rata i tokom agresije NATO-a.

Uzelac ocjenjuje da se, kada je riječ o obavezi naknade ratne štete iz Drugog svjetskog rata, ne radi isključivo o pravnoj, već mnogo više o moralnoj i civilizacijskoj obavezi Njemačke.

„Ko je ikada nadoknadio štetu Beogradu, Kragujevcu, Kraljevu? Za ubijene žene, decu, đake? Za naredbu „sto (civila) za jednoga (njemačkog vojnika)“? Za razorenu Nacionalnu biblioteku, za nepovratno uništenu kulturnu i nacionalnu baštinu…?“, stoji u tekstu.

Uzelac napominje da je bivši njemački kancelar Gerhard Šreder javno priznao da je NATO napadom na Srbiju prekršio međunarodne zakone, a iz sjedišta NATO-a je, takođe, dato slično priznanje.

„Nije li evropski i civilizacijski standard da je onaj ko krši zakone u obavezi da nadoknadi štetu koju je time izazvao“, navodi se u tekstu.

Uzelac ocjenjuje da bi Dan pobjede nad naci-fašizmom trebalo da bude opomena svim evropskim narodima i državama i podsjećanje u kakve strahote vodi nezasita želja za imperijalnom vladavinom.

„Danas NATO, na čelu sa SAD, kao da nastavlja politiku Sila osovine prepoznatljivu kao „Drang Nach Osten“ (Prodor na Istok), svojim imperijalnim širenjem, dovodeći Evropu i svet u nove podele i sukobe“, ističe on.

Uzelac ocjenjuje da je na djelu sveobuhvatan revizionistički proces koji prožima politiku, umjetnost, kulturu, medije i gotovo sve aspekte života, sa ciljem da opravda vinovnike i svrsta ih u isti red sa pobjednicima.

On navodi da revizija Drugog svjetskog rata i današnje podjele u Evropi i svijetu imaju isti početak, a to je nasilno razbijanje SFR Jugoslavije, kao mogućeg oblika rješenja srpskog nacionalnog pitanja na Balkanu, uz sve manjkavosti i nedostatke.

Uzelac dodaje da je revanšizmom prema srpskom narodu, koji je ispoljen razbijanjem Jugoslavije, Njemačka započela krvavu balkansku tragediju, a da je njemački revanšizam više nego očigledan i u odnosu prema Kosovu i Metohiji, koje se koristi za „beskonačni put“ Srbije ka Evropi.

On vjeruje da je suštinski uzrok današnje konfrontacije u svijetu, prije svega u Ukrajini, strategija američkog i NATO širenja na Istok, a da je sve ono što se dešavalo 90-ih godina na Balkanu bila samo etapa na dugo osmišljavanom pohodu.

„Srbija je ponovo, u istom veku, primila na sebe prvi udar globalnog rata u pripremi čiji je pravi cilj Rusija. Srbija je time dala svoj ne mali prilog da se Rusija uspravi i suprostavi SAD i NATO osvajačkoj strategiji, oslonjenoj na rastuće neofašističke i neonacističke snage“, navodi se u tekstu.

Obilježavajući Dan pobjede zajedno sa najvećim saveznikom ovog rata – Rusijom, Srbija izražava svoju antifašističku opredijeljenost i ponovo brani tekovine Drugog svjetskog rata.

Uzelac ističe da Rusiju ne mogu slomiti sankcije, niti izolovati ili zaustaviti njen razvoj i jačanje, a sam odlazak na vojnu paradu daje nadu da će Srbija, kao i Rusija, poslije mnogo godina poniranja, u svojim velikim djelima i žrtvama položenim za Evropu, pronaći snagu da se uspravi i ojača.

On podsjeća na ogromne srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu, procentualno najveće poslije stradanja ruskog i poljskog naroda, te ističe da je svojim žrtvama srpski narod dao ogroman doprinos slobodi cijele Evrope i stvaranju temelja savremene Evrope.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

GAUK OSUDIO GENOCID NAD JERMENIMA – Jadovno 1941.

NjEMAČKI PAR PLATIO RATNU ODŠTETU?! – Jadovno 1941.

Rusija će tražiti od Nemačke odštetu od 4.000 milijardi evra …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: