Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Njegovati tekovine antifašizma u vrijeme buđenja ustaštva i fašizma

U Memorijalnom kompleksu gradskog parka u Doboju danas su, povodom Dan ustanka naroda dobojskog kraja 23. avgusta, položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima u Drugom svjetskom ratu.

U Memorijalnom kompleksu gradskog parka u Doboju danas su, povodom Dan ustanka naroda dobojskog kraja 23. avgusta, položeni vijenci i odata počast poginulim borcima i civilima u Drugom svjetskom ratu
Doboj – polaganje vijenaca Foto: SRNA

Predsjednik dobojskog Udruženja antifašista i SUBNOR-a Novak Radojčić rekao je Srni da na ovaj način potvrđuju da njeguju antifašističke tekovine na kojoj počiva savremeni demokratski poredak u vrijeme kada se na granicama BiH ponovo bude povampireni fašizam i ustaštvo.

Radojčić podsjetio da je u Osječanima u noći između 22. i 23. avgusta pukla prva ustanička puška i neutralisana je žandarmerijska stanica.

On je dodao da su ustanički oslobodilački odredi u noći između 23. i 24. avgusta 1941. godine iz ozrenskog mjesta Preslica krenuli prema Maglaju, Gračanici i Doboju.

Ustanici sa područja Vučijaka, Trebave, Krnjina i Ozrena uništili su fašistička skladišta naoružanja, vojne opreme i avionskih bombi smještena u dobojskim naseljima Usora i Bare. Tada je to bila najveća diverziji u pokorenoj Evropi.

Radojčić je napomenuo da je nakon ustanka uslijedila odmazda nad 111 građana, od kojih je 110 Srba, koje je ustaški prijeki sud u Doboju u septembru 1941. godine osudio na smrt i strijeljao.

Jagoda Sušić zapalila je svijeću ocu Ljubomiru koga su ustaše iz Dervente u septembru 1941. zajedno sa kumom i drugim mještanima Bukovačkih Čivčija na prevaru doveli u dobojsko naselje Bare gdje su strijeljani, a prethodno su bili primorani da sami sebi iskopaju rake.

Vijence su u gradskom parku položile delegacije grada Doboja, dobojskog Udruženja antifašista i SUBNOR-a, Gradski odbor SP, te udruženja antifašista opština Stanari i Gračanice.

Nakon Doboja, počast svim borcima i civilima poginulim u Drugom svjetskom ratu biće odata i kod spomen-obilježja na Preslici.

Juče su položeni vijenci na partizanskom spomeniku u selu Brezici na Ozrenu gdje je bio štab Ozrenskog partizanskog odreda i bolnica, kao i na spomenik u Osječanima.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Osnovano Udruženje antifašista i boraca NOR-a

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: