Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nisu poštedeli ni žene ni decu

tihomir oreskovic

Hrvatska vojska i policija su u jesen 1991. godine, najviše u oktobru, u Gospiću i okolnim mestima, uglavnom pod maskama, odvodili srpske civile iz njihovih kuća i stanova i likvidirali ih raznim metodama i na više mesta, saopštio je Veritas. Likvidirani su uglavnom viđeniji Srbi (sudije, tužioci, direktori, novinari, policajci, penzioneri) koji su bili lojalni novouspostavljenom hrvatskom “demokratskom režimu.
Prema Veritas-ovim podacima, u tom periodu i na takav način, ubijeno je najmanje 123 lica srpske nacionalnosti, među kojima i 35 žena, od čega skoro polovina od 14. do 18. oktobra.
Među likvidiranima su i deset bračnih parova i četiri para po jednog roditelja i deteta.

Među likvidiranim je i kompletna porodica Pantelić: Milan (1934) šef Hidrometeorološke stanice u Gospiću, njegova supruga Anđelka (1941), po zanimanju trgovac i njihova kćerka Mirjana (1963), studentkinja, svi odvedeni iz njihovog stana noću od strane osoba u uniformama i pod maskama, od kojih je do sada identifikovano Milanovo telo, dok se Anđelka i Mirjana još vode kao nestali.
Sa likvidacijama srpskih civila bio je upoznat celi politički, vojni i policijski vrh hrvatske države. A nakon što su pripadnici JNA, krajem decembra iste godine, pronašli 24 ugljenisana leša srpskih civila u zoni razdvajanja sukobljenih strana, upoznati su, preko poznatih svetskih medija i humanitarnih organizacija, i predstavnici Međunarodne zajednice, pod čijim “pritiskom” je tadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman naredio istragu o likvidacijama gospićkih Srba.

Iako su prikupljeni dokazi ukazivali na naredbodavce i izvršioce tih ubistava, slučaj je veoma brzo stavljen ad akta, a leševi ubijenih su iz primarnih premeštani u sekundarne grobnice, koje još uvek kriju oko stotinak leševa, saopštava Veritas.

Haški sud verovao Račanu
Tužilaštvo Haškog tribunala, vodilo je, ubrzo po osnivanju, intenzivnu istragu o ovom događaju i pre nego što je optužnica podignuta, slučaj je, u cilju održanja Račanove vlade, ustupljen hrvatskom pravosuđu.
Županijsko tužilaštvo u Rijeci, u martu 2001. godine, podiglo je optužnicu protiv pet pripadnika HV i policije zbog ratnog zločina, a teretilo ih se za likvidaciju 50 lica.

Isti sud, u martu 2003. godine, objavljuje prvostepenu presudu kojom proglašava krivima: Tihomira Oreškovića, Mirka Norca, Stjepana Grandića, kojom se Orešković kažnjava na 15, Norac na 12 i Grandić na 10 godina zatvora.

 

Izvor: vesti-online.com

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: