Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Niš je dobio ono što Srbija čeka decenijama…

Datum objave: sreda, 4 jula, 2018
Veličina slova: A- A+

Zgrada Komande Kopnene vojske Srbije, na Trgu kralja Aleksandra u Nišu, uskoro će biti otvorena za posetioce jer se u njoj nalazi svojevrstan muzej u kome se, slikom i rečju, prati srpska istorija  kroz vekove.

Priredio: Đorđe Bojanić

U muzeju je jedinstveno i profesionalno satkana celokupna istorija Srpskog naroda, inpresivno, očaravajuće, urađeno je ono na šta se čekalo decenijama, ono što Srbija nije imala do sada, celokupna Srpska istorija na jednom mestu. A za sve ovo najzaslužniji je komandant Kopnene vojske Srbije general Milosav Simović i njegovi saradnici.

Muzej Kopnene vojske nalazi se u holovima Komande na svim spratovima na oko hiljadu metara kvadratnih površine i nastajao je od 2015. do danas.

Spomen sobu čini 29 naslova i celina u okviru kojih je pomenuto 16.168 imena stradalih od Srpsko-turskih ratova, do NATO agresije i poginulih u Kopnenoj zoni bezbednosti. U Spomen-sobi se nalaze i imena stradalnika u Topličkom ustanku, poginulih u zgradi RTS-a, imena otetih i ubijenih na Kosovu i Metohiji posle dolaska KFOR-a. Posebno mesto u Spomen sobi imaju fotografije poginulih vojnika sa Košara i Paštrika. Ove fotografije stradalih i njihova imena su otrgnuta od zaborava, imena stradalih u svim ratovima na našim prostorima ostaju u Nišu, na jednom mestu, trajno zabeležena.

U Spomen sobi je, takođe, izloženo i više od 11.000 fotografija, 47 uniformi iz različitih perioda, kao i više od 300 primeraka naoružanja i opreme.

Izloženo je i oružje, uniforme, zastave, grbovi, amblemi.

Na zidovima su tekstovi i svi detalji  velikih bitaka, ratova, ustanaka u kojima je srpska vojska učestvovala od 1042. godine na Tuđemilskom polju, preko Galipolja, Kosovske bitke, Prvog i Drugog srpskog ustanka, Balkanskih ratova,  Solunskog i Sremskog fronta, do Košara i Paštrika.

Sve ovo deluje vrlo inpozantno, ponosno, sve je uraćeno u rodoljubivom duhu. Veliko hvala generalu Milosavu Simoviću za uložen veliki trud i napor. Ovakvi generali su nam potrebni, a svi ostali imaju na koga da se ugledaju.

Žalosno je što je postavka za sada zatvorenog tipa za širu javnost, ali kako sam saznao iz razgovora sa generalom Simovićem biće otvoreno za javnost od oktobra meseca, par dana u nedelji. Planira se da postavku obiđu osmaci i srednjoškolci kroz dodatne časove istorije. Korisno bi bilo da bar učenici 8. razreda budu u obavezi da sa svojim nastavnicima istorije posete muzejsku postavku, da ta poseta bude obavezna i uđe u školski plan i program. I ako budu imali sreće da ih general Simović sprovede i pokaže detalje, on jedini zna svaki detalj gde se šta nalazi.

Do sada muzej je posetilo oko 2000 ljudi.

Pokušao sam da kroz fotografije dočaram i prenesem bar mali deo, mene je celokupan prizor ostavio bez daha, moja preporuka je da ako ste u prilici posetite muzej, i na kraju odate poštu pred večnim plamenom za sve stradale Srbe u odbranama od osvajača i agresora.

Nama je preko potrebna  nacionalna strategija i nacionalni okvir. 

Moramo stvoriti i osmisliti strategiju i nacionalni program Srbije, kada te okvire imamo, lako nam je da dalje delujemo i da se borimo za naše teritorije Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku… ali bez strategije i nacionalnog programa, biće sve teško.

I ovo sjedinjavanje Srpske istorije je deo tog okvira, kada nemamo ni mauzolej za sve srpske stradalnike od osvajača i agresora… a general je to prepoznao.

Ima nade!

Intervju sa generalom Simovićem privodim kraju, očekujte uskoro.

Priredio Đorđe Bojanić

Izvor: Srpska istorija

Vezane vijesti:

Đorđe Bojanić: Biseri rasuti po celom svetu | Jadovno 1941.

Sretenje, dan državnosti Republike Srbije | Jadovno 1941.

Rusko-srpski čas o Svetom ruskom knezu Vladimriu | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top