Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

NIŠ – ​„Narandžaste ubice” vraćale su se na mesto zločina

Niš - eksplozija kasetne bombe
Niš – eksplozija kasetne bombe

Za pola sata na Niš bačeno preko 2.000 kasetnih bombi, koje su sejale smrt blizu zgrade univerziteta, pored autobuske stanice, na najvećoj gradskoj pijaci, na parkingu Kliničkog centra – mestima gde se po pravilu okuplja najviše ljudi

Već nekoliko dana Nišlije evociraju sećanja na poginule sugrađane tokom NATO bombardovanja SR Jugoslavije i Srbije pre 17 godina. Prvi put na Niš su avioni severne alijanse bacali, svim ratnim i mirnodopskim konvencijama, zabranjene za upotrebu kasetne bombe 7. maja 1999. U periodu od 11 do 11.30 časova na centar i u više gradskih kvartova bačeno je preko 2.000 zabranjenih „narandžastih ubica”, koje su sejale smrt blizu zgrade Niškog univerziteta, pored glavne autobuske stanice, na najvećoj gradskoj pijaci kraj tvrđave, na parkingu niškog Kliničkog centra i okolnim ulicama, na fudbalskom stadionu i u sportskoj dvorani u Čairu –mestima gde se po pravilu okuplja najviše ljudi.

Za samo pola sata život je izgubilo sedamnaestoro Nišlija, a među poginulima, nedaleko od glavne gradske pijace bila je i mlada žena u devetom mesecu trudnoće… Tog istog dana više od 80 civila je povređeno, a u više požara vatrena stihija je odnela na desetine krovova porodičnih kuća i zdravstvenih ambulanti i klinika…

Na jučerašnji dan, 11. maja 1999, bombardovano je stovarište „Jugopetrola”. Nekoliko avio-raketa do pepela je uništilo skladište sa gotovim proizvodima i rezervoare sa gorivom, sva postrojenja. Rakete su na „Jugopetrol” ispaljene u 11.25, u trenutku dok su ruševine od bombardovanja ove firme prethodnog dana, obilazili visoki državni i partijski funkcioneri Dušan Matković i Gorica Gajević, rukovodioci firme, okruga i grada i dvadesetak novinara, televizijskih snimatelja i reportera.

U razornom bombardovanju poginuo je pripadnik MUP-a Goran Aleksić, ali i jedan radnik u obližnjoj radionici. Bilo je više povređenih. Juče je u krugu „Jugopetrola” održana komemoracija povodom 17. godišnjice od bombardovanja. Opet su se na istom mestu okupili, tada srećom preživeli, rukovodioci i radnici „Jugopetrola” Časlav Grubić, Božur Rajović, Milorad Čupić, Alek Plavšić, Nikola Nikolić, Ruzmir Milićević, Dragan Đorđević, Jovica Gligorijević, tadašnji i sadašnji dopisnik „Politike”, potpisnik ovih redova, televizijski snimatelj Živorad Kostić i mnogi drugi. Već 17 godina na ovo mesto stradanja iz Beograda dolazi i supruga poginulog pripadnika MUP-a Gorana Aleksića Slađana.

– Imali smo Goran i ja u trenutku kada je on poginuo četvorogodišnjeg sina Luku, a ja sam bila u petom mesecu trudnoće… Početkom septembra, nepuna četiri meseca posle njegove pogibije, rodio se i naš drugi sin Vanja. On oca zna samo sa fotografija, a kako vreme prolazi, naredne godine postaće punoletan – uz suze je juče ispričala Slađana.

Goran Aleksić bio je u bezbednosnoj pratnji državnih i partijskih funkcionera Srbije. Nije nikakva tajna da su u komandnim štabovima NATO-a znali veoma dobro kretanje srpskih političara i visokih funkcionera. Činjenica je da nisu bombardovani samo Gorica Gajević i Dušan Matković u Nišu – rakete su „jurile i tražile” srpske političke funkcionere svuda po Srbiji. Uvek su mete aviona NATO-a bile lokacije koje su prethodnih dana do temelja rušene i u pepeo pretvarane, a za koje se znalo da će ih obilaziti visoki državni funkcioneri. I zaista, mnogo je slučajeva da su se ubice vraćale na mesto zločina.

A Niš će se i danas setiti 12. maja 1999, kada su naselje Duvanište i drugi delovi Niša na njegovom jugozapadu, na Svetog Vasilija Ostroškog, ponovo zasuti kasetnim bombama. Od eksplozija i požara stradale su škole, porodične kuće, automobili, sportske dvorane. Srećom, niko nije poginuo, bilo je dvadesetak ranjenih Nišlija…

Autor: Toma Todorović – POLITIKA

Vezane vijesti:

Ubili su 16 ljudi: Na današnji dan NATO zločinci bombardovali pijacu i bolnicu u Nišu

Priznajem, sudite, 1999. bio sam vojnik…

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: