Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nikolić: Žrtve ne smijemo zaboraviti, a ljudski je oprostiti

Datum objave: nedelja, 8 maja, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Nama danas udaraju žig zlikovca, a zlikovcima stavljaju oreol žrgve, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i poručio da to što su decenije prošle od stravičnog genocida nije razlog zašto se u svijetu ćuti o tome.

Tomislav Nikolić  Foto: RTRS
Tomislav Nikolić Foto: RTRS

“Još nismo do kraja istražili sve grobnice i jame po Donjoj Gradini, naročito Savu, najveći srpski grob od izvora do ušća. Ovdje su divlje zvijeri mučile, skrnavile, iživljavale se, ubijale nožem, maljem, davile u rijeci, rijetko pucale, da se ne bi čulo, u djecu, u svoje dojučerašnje komšije, prijatelje, sugrađane druge vjere i nacije”, rekao je Nikolić.

Istakao je da to što su decenije prošle od stravičnog ratnog zločina genocida nije razlog zašto u svijetu ćute i gledaju da se to što manje pominje.

“Razlog je što su pobijeni Srbi, a ubice su bili Hrvati. Nama danas udaraju žig zlikovca, a zlikovcima stavljaju oreol žrtve. Donja Gradina se ne uklapa u tu dirigovanu podjelu naroda. Da je od bezumne ruke ustaškog terora stradao samo jedan nevin čovek pa je mnogo, a kamo li stotine hiljada djece, žena, nejači čija je jedina krivica u tome što su bili Srbi, Jevreji, Romi”, rekao je Nikolić.

Navevši da je preko 700.000 stradalnika jasenovačkog logora, od čega je preko 360.000 završilo u donjogradinačkim jamama, Nikolić je istakao da se ne radi o brojevima već o ljudima koji su imali ime i prezime, porodice, koji su živjeli svoje živote, “rađali se, ženili i umirali na svojoj zemlji i u svojoj kući koja se vijekovima nasljeđivala”.

Dodao je da o načima ustaškog mučenja dovoljno govore podjele na vrste jama po Donjoj Gradini.

“Postojale su tri vrste masovnih grobnica: one u koje su satjerivani ljudi i potom ubijani maljevima, one u koje su bacani već ubijeni logoraši i one u kojima su ukopavane kuvane i paljene kosti, ljudski ostaci iz takozvane tvornice sapuna i spaljivanja leševa”, rekao je Nikolić.

Naglasio je da je Donja Gradina najveće stratište jasenovačkog logora, da su “ustaški dželati” tu ostavili 105 masovnih grobnica od preko 10.000 kvadratnih metara i još 22 čija veličina još uvijek nije utvrđena.

Nikolić je istakao da se u statistici ne smije zaboraviti ljudski lik žrtve, navodeći imena stradalih, među kojima su djeca od četiri, šest godina.

“Još nismo završili ovaj strašan popis”, istakao je Nikolić.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top