Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Nikolić: Žrtve ne smijemo zaboraviti, a ljudski je oprostiti

Datum objave: nedelja, 8 maja, 2016
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Nama danas udaraju žig zlikovca, a zlikovcima stavljaju oreol žrgve, rekao je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i poručio da to što su decenije prošle od stravičnog genocida nije razlog zašto se u svijetu ćuti o tome.

Tomislav Nikolić  Foto: RTRS
Tomislav Nikolić Foto: RTRS

“Još nismo do kraja istražili sve grobnice i jame po Donjoj Gradini, naročito Savu, najveći srpski grob od izvora do ušća. Ovdje su divlje zvijeri mučile, skrnavile, iživljavale se, ubijale nožem, maljem, davile u rijeci, rijetko pucale, da se ne bi čulo, u djecu, u svoje dojučerašnje komšije, prijatelje, sugrađane druge vjere i nacije”, rekao je Nikolić.

Istakao je da to što su decenije prošle od stravičnog ratnog zločina genocida nije razlog zašto u svijetu ćute i gledaju da se to što manje pominje.

“Razlog je što su pobijeni Srbi, a ubice su bili Hrvati. Nama danas udaraju žig zlikovca, a zlikovcima stavljaju oreol žrtve. Donja Gradina se ne uklapa u tu dirigovanu podjelu naroda. Da je od bezumne ruke ustaškog terora stradao samo jedan nevin čovek pa je mnogo, a kamo li stotine hiljada djece, žena, nejači čija je jedina krivica u tome što su bili Srbi, Jevreji, Romi”, rekao je Nikolić.

Navevši da je preko 700.000 stradalnika jasenovačkog logora, od čega je preko 360.000 završilo u donjogradinačkim jamama, Nikolić je istakao da se ne radi o brojevima već o ljudima koji su imali ime i prezime, porodice, koji su živjeli svoje živote, “rađali se, ženili i umirali na svojoj zemlji i u svojoj kući koja se vijekovima nasljeđivala”.

Dodao je da o načima ustaškog mučenja dovoljno govore podjele na vrste jama po Donjoj Gradini.

“Postojale su tri vrste masovnih grobnica: one u koje su satjerivani ljudi i potom ubijani maljevima, one u koje su bacani već ubijeni logoraši i one u kojima su ukopavane kuvane i paljene kosti, ljudski ostaci iz takozvane tvornice sapuna i spaljivanja leševa”, rekao je Nikolić.

Naglasio je da je Donja Gradina najveće stratište jasenovačkog logora, da su “ustaški dželati” tu ostavili 105 masovnih grobnica od preko 10.000 kvadratnih metara i još 22 čija veličina još uvijek nije utvrđena.

Nikolić je istakao da se u statistici ne smije zaboraviti ljudski lik žrtve, navodeći imena stradalih, među kojima su djeca od četiri, šest godina.

“Još nismo završili ovaj strašan popis”, istakao je Nikolić.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top