Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nikolić na Krfu: Bratstvo grčkog i srpskog naroda skovano za vječnost (VIDEO)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji na Krfu predvodi delegaciju Srbije na obilježavanju jednog vijeka od proboja Solunskog fronta, poručio je danas da je bratstvo grčkog i srpskog naroda, skovano tada za vječnost, zauvijek utkano u naše biće, kao dio stradalne i junačke istorije Srbije zauvijek.

Krf Foto: Screenshot
Krf Foto: Screenshot

Srbija, poručio je, nikada neće zaboraviti da su se zajedno sa srpskim borcima na tom frontu borili i ginuli vojnici iz Francuske, Rusije, Engleske, irske, Škotske, Grčke, vojska Esad Paše, Kanade, Italije…

Vojničkim vjerskim pomenom, koji služi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, počelo je obilježavanje 100 godina od iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je vijenac na  spomen-obilježje u čast srpskim vojnicima. Nikolić će risustvovati otvaranju nove stalne postavke „Srbi na Krfu 1916-1918“ u Srpskoj kući.

Predsjednik Opštine Krf Kostas Nikolozas poručio da nikada više na ovaj način ne treba dokazivati prijateljstvo.

Za naročite zasluge za Srbiju, iskazanu plemenitost i humanost prema srpskim vojnicima, koji su se prije 100 godina iskrcali na ostrvo Krf, predsjednik Srbije dodijeliće Sretenjski orden opštini Krf.

U delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Albanska golgota ustaljen je naziv za povlačenje srpske vojske i naroda preko zavijanih planina Albanije nakon invazije Njemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju, u zimu 1915/16.

Kakvo je tada bilo stanje, govori saopštenje njemačke Vrhovne komande od 29. novembra: „Pošto srpska vojska više ne postoji, već postoje samo njeni bijedni ostaci koji su se razbjegli u divlje albanske i crnogorske planine, gdje će bez hrane po ovoj zimi naći svoju smrt, to su prekinute dalje operacije i neće se više izdavati izvještaji sa balkanskog ratišta“.

Tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije, veliki broj vojnika je umro od hladnoće, gladi i iscrpljenosti.

Francuska vlada 28. januara 1916. odlučila je da njena mornarica odloži sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska i od toga dana saveznički brodovi su počeli ubrzano prevoze, te je do 15. februara na grčko ostrvo Krf prevezeno 135.000 ljudi i u Bizertu oko 10.000 ljudi.

Prvo iskrcavanje na „Ostrvu spasa“, kako su Srbi prozvali Krf, bilo je u pristaništu u Guviji, šest kilometara sjeverno od grada, a materijalne troškove opremanja i izdržavanja srpske vojske preuzele su Francuska i Velika Britanija.

Na ostrvu Vidu, na koje su iskrcavani najteži ranjenici, nalazi se spomenički kompleks i u okviru njega mauzolej.

Od 23. januara do 23. marta 1916, na tom malom ostrvu umrlo je 4.847 ljudi.

Srpska_vojska_na_Krfu

Vido, organizovano kao bolnica, pretvoreno je u „ostrvo smrti“, a more oko njega u „plavu grobnicu“, gdje je oko 5.400 umrlih spušteno u more.

Iz pijeteta i poštovanja prema umrlim srpskim junacima, grčki ribari narednih 50 godina nisu lovili ribu u tom području.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Na Krfu i Vidu obilježavanje iskrcavanja srpske vojske (VIDEO)

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: