Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Nikolić na Krfu: Bratstvo grčkog i srpskog naroda skovano za vječnost (VIDEO)

Datum objave: ponedeljak, 18 aprila, 2016
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, koji na Krfu predvodi delegaciju Srbije na obilježavanju jednog vijeka od proboja Solunskog fronta, poručio je danas da je bratstvo grčkog i srpskog naroda, skovano tada za vječnost, zauvijek utkano u naše biće, kao dio stradalne i junačke istorije Srbije zauvijek.

Krf Foto: Screenshot
Krf Foto: Screenshot

Srbija, poručio je, nikada neće zaboraviti da su se zajedno sa srpskim borcima na tom frontu borili i ginuli vojnici iz Francuske, Rusije, Engleske, irske, Škotske, Grčke, vojska Esad Paše, Kanade, Italije…

Vojničkim vjerskim pomenom, koji služi mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, počelo je obilježavanje 100 godina od iskrcavanja srpske vojske na grčka ostrva.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić položio je vijenac na  spomen-obilježje u čast srpskim vojnicima. Nikolić će risustvovati otvaranju nove stalne postavke “Srbi na Krfu 1916-1918” u Srpskoj kući.

Predsjednik Opštine Krf Kostas Nikolozas poručio da nikada više na ovaj način ne treba dokazivati prijateljstvo.

Za naročite zasluge za Srbiju, iskazanu plemenitost i humanost prema srpskim vojnicima, koji su se prije 100 godina iskrcali na ostrvo Krf, predsjednik Srbije dodijeliće Sretenjski orden opštini Krf.

U delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Albanska golgota ustaljen je naziv za povlačenje srpske vojske i naroda preko zavijanih planina Albanije nakon invazije Njemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju, u zimu 1915/16.

Kakvo je tada bilo stanje, govori saopštenje njemačke Vrhovne komande od 29. novembra: “Pošto srpska vojska više ne postoji, već postoje samo njeni bijedni ostaci koji su se razbjegli u divlje albanske i crnogorske planine, gdje će bez hrane po ovoj zimi naći svoju smrt, to su prekinute dalje operacije i neće se više izdavati izvještaji sa balkanskog ratišta”.

Tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije, veliki broj vojnika je umro od hladnoće, gladi i iscrpljenosti.

Francuska vlada 28. januara 1916. odlučila je da njena mornarica odloži sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska i od toga dana saveznički brodovi su počeli ubrzano prevoze, te je do 15. februara na grčko ostrvo Krf prevezeno 135.000 ljudi i u Bizertu oko 10.000 ljudi.

Prvo iskrcavanje na “Ostrvu spasa”, kako su Srbi prozvali Krf, bilo je u pristaništu u Guviji, šest kilometara sjeverno od grada, a materijalne troškove opremanja i izdržavanja srpske vojske preuzele su Francuska i Velika Britanija.

Na ostrvu Vidu, na koje su iskrcavani najteži ranjenici, nalazi se spomenički kompleks i u okviru njega mauzolej.

Od 23. januara do 23. marta 1916, na tom malom ostrvu umrlo je 4.847 ljudi.

Srpska_vojska_na_Krfu

Vido, organizovano kao bolnica, pretvoreno je u “ostrvo smrti”, a more oko njega u “plavu grobnicu”, gdje je oko 5.400 umrlih spušteno u more.

Iz pijeteta i poštovanja prema umrlim srpskim junacima, grčki ribari narednih 50 godina nisu lovili ribu u tom području.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Na Krfu i Vidu obilježavanje iskrcavanja srpske vojske (VIDEO)

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top