Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Na Krfu i Vidu obilježavanje iskrcavanja srpske vojske (VIDEO)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predvodiće danas delegaciju na svečanost povodom obilježavanja stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske na Jonska ostrva Krf i Vido.

Srpska vojska na Krfu (foto: www.rtv.rs)
Srpska vojska na Krfu (foto: www.rtv.rs)

Nakon centralne komemorativne svečanosti u Mauzoleju – spomen kosturnici i polaganja vijenaca na Mornarički krst, Nikolić će položiti vijenac u „Plavu grobnicu“.

Predsjednik Srbije će prisustvovati otvaranju nove stalne postavke „Srbi na Krfu 1916-1918“ u Srpskoj kući.

Za naročite zasluge za Srbiju, iskazanu plemenitost i humanost prema srpskim vojnicima, koji su se prije 100 godina iskrcali na ostrvo Krf, predsjednik Srbije dodijeliće Sretenjski orden opštini Krf.

U delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Albanska golgota ustaljen je naziv za povlačenje srpske vojske i naroda preko zavijanih planina Albanije nakon invazije Njemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju, u zimu 1915/16.

Kakvo je tada bilo stanje, govori saopštenje njemačke Vrhovne komande od 29. novembra: „Pošto srpska vojska više ne postoji, već postoje samo njeni bijedni ostaci koji su se razbjegli u divlje albanske i crnogorske planine, gdje će bez hrane po ovoj zimi naći svoju smrt, to su prekinute dalje operacije i neće se više izdavati izvještaji sa balkanskog ratišta“.

Tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije, veliki broj vojnika je umro od hladnoće, gladi i iscrpljenosti.

Francuska vlada 28. januara 1916. odlučila je da njena mornarica odloži sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska i od toga dana saveznički brodovi su počeli ubrzano prevoze, te je do 15. februara na grčko ostrvo Krf prevezeno 135.000 ljudi i u Bizertu oko 10.000 ljudi.

Prvo iskrcavanje na „Ostrvu spasa“, kako su Srbi prozvali Krf, bilo je u pristaništu u Guviji, šest kilometara sjeverno od grada, a materijalne troškove opremanja i izdržavanja srpske vojske preuzele su Francuska i Velika Britanija.

Na ostrvu Vidu, na koje su iskrcavani najteži ranjenici, nalazi se spomenički kompleks i u okviru njega mauzolej.

Od 23. januara do 23. marta 1916, na tom malom ostrvu umrlo je 4.847 ljudi.

Vido, organizovano kao bolnica, pretvoreno je u „ostrvo smrti“, a more oko njega u „plavu grobnicu“, gdje je oko 5.400 umrlih spušteno u more.

Iz pijeteta i poštovanja prema umrlim srpskim junacima, grčki ribari narednih 50 godina nisu lovili ribu u tom području.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Predsjednik Srbije predvodi svečanost na Krfu | Jadovno 1941.

Obeležavanje stogodišnjice Velikog rata | Jadovno 1941.

Ko nije video, neće nikad verovati | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: