Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Na Krfu i Vidu obilježavanje iskrcavanja srpske vojske (VIDEO)

Datum objave: ponedeljak, 18 aprila, 2016
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić predvodiće danas delegaciju na svečanost povodom obilježavanja stogodišnjice iskrcavanja srpske vojske na Jonska ostrva Krf i Vido.

Srpska vojska na Krfu (foto: www.rtv.rs)
Srpska vojska na Krfu (foto: www.rtv.rs)

Nakon centralne komemorativne svečanosti u Mauzoleju – spomen kosturnici i polaganja vijenaca na Mornarički krst, Nikolić će položiti vijenac u “Plavu grobnicu”.

Predsjednik Srbije će prisustvovati otvaranju nove stalne postavke “Srbi na Krfu 1916-1918” u Srpskoj kući.

Za naročite zasluge za Srbiju, iskazanu plemenitost i humanost prema srpskim vojnicima, koji su se prije 100 godina iskrcali na ostrvo Krf, predsjednik Srbije dodijeliće Sretenjski orden opštini Krf.

U delegaciji su i ministar odbrane Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac.

Albanska golgota ustaljen je naziv za povlačenje srpske vojske i naroda preko zavijanih planina Albanije nakon invazije Njemačke, Austrougarske i Bugarske na Srbiju, u zimu 1915/16.

Kakvo je tada bilo stanje, govori saopštenje njemačke Vrhovne komande od 29. novembra: “Pošto srpska vojska više ne postoji, već postoje samo njeni bijedni ostaci koji su se razbjegli u divlje albanske i crnogorske planine, gdje će bez hrane po ovoj zimi naći svoju smrt, to su prekinute dalje operacije i neće se više izdavati izvještaji sa balkanskog ratišta”.

Tokom povlačenja srpske vojske preko Albanije, veliki broj vojnika je umro od hladnoće, gladi i iscrpljenosti.

Francuska vlada 28. januara 1916. odlučila je da njena mornarica odloži sve druge transporte dok iz Albanije ne bude izvučena srpska vojska i od toga dana saveznički brodovi su počeli ubrzano prevoze, te je do 15. februara na grčko ostrvo Krf prevezeno 135.000 ljudi i u Bizertu oko 10.000 ljudi.

Prvo iskrcavanje na “Ostrvu spasa”, kako su Srbi prozvali Krf, bilo je u pristaništu u Guviji, šest kilometara sjeverno od grada, a materijalne troškove opremanja i izdržavanja srpske vojske preuzele su Francuska i Velika Britanija.

Na ostrvu Vidu, na koje su iskrcavani najteži ranjenici, nalazi se spomenički kompleks i u okviru njega mauzolej.

Od 23. januara do 23. marta 1916, na tom malom ostrvu umrlo je 4.847 ljudi.

Vido, organizovano kao bolnica, pretvoreno je u “ostrvo smrti”, a more oko njega u “plavu grobnicu”, gdje je oko 5.400 umrlih spušteno u more.

Iz pijeteta i poštovanja prema umrlim srpskim junacima, grčki ribari narednih 50 godina nisu lovili ribu u tom području.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Predsjednik Srbije predvodi svečanost na Krfu | Jadovno 1941.

Obeležavanje stogodišnjice Velikog rata | Jadovno 1941.

Ko nije video, neće nikad verovati | Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top