fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nikola Milovančev: Rat u Hrvatskoj počeo u vreme SFRJ, 1989. godine

U stvarnosti je već krajem 1989. bilo jasno da sledi pokušaj oružane secesije i da će Srbi u Hrvatskoj biti na udaru.

Komemoracija u Boboti kod Vukovara 25. jula 2019, povodom prvog napada na ustaše 1941. g.
(ovo nije spomenik između Klise i Bobote, koji je srušen u vreme SFRJ 1989. a kasnije je obnovljen)

Kada je počeo rat i raspad Jugoslavije? Većina ljudi će danas odgovoriti da je to bilo 1991. godine. Ostavimo sada po strani činjenicu da je raspad Jugoslavije pripreman decenijama i da je neuspeo pokušaj secesije Hrvatske planiran i za početak 1972. U stvarnosti je već krajem 1989. bilo jasno da sledi pokušaj oružane secesije i da će Srbi u Hrvatskoj biti na udaru. Dok su se mnogi intelektualci, ali i obični građani, u Beogradu uljuljkivali u očekivanju „demokratskih sloboda“, mnogi Srbi sa druge strane Drine, Save i Dunava su već strepeli za svoje živote. Kakva je bila atmosfera nekoliko meseci posle stvaranja prvih političkih stranaka, a pet meseci pre prvih višestranačkih izbora u Hrvatskoj, govori i ovaj članak Politikinog dopisnika iz Osijeka, pok. Radeta Subotića, objavljen u tom najuglednijem beogradskom dnevnom listu 8. decembra 1989. Slični teroristički napadi su od kraja 1989. bili surova stvarnost i svakodnevica Srba u Hrvatskoj, a sledeće godine su usledila i prva ubistva.
Neka je večno hvala i pokoj duši časnog novinara i patriote, borca za istinu, R. Subotića!

Nikola Milovančev


Novi nacionalistički ispad u opštini Vukovar

Srušen spomenik palim borcima
Nepoznata lica u noći između 5. i 6. decembra ove godine srušila spomenik podignut između sela Klise i Bobote

Vukovar, 7. decembra 1989.

Inspektori vukovarskog SUP-a imaju pune ruke posla da bi ušli u trag sve učestalijim napadima očito neprijateljskih i nacionalističkih grupa koje su se oglasile i u ovoj višenacionalnoj i ustaničkoj sredini. Tek što su izvršili uviđaj i započeli akciju da utvrde ko je i zašto zapalio jugoslovensku zastavu na beogradskom predstavništvu ZOIL „Dunav” u Vukovaru pre dva-tri dana, nacionalisti su im zadali nove glavobolje.

Nepoznati počinitelji, u noći između 5. i 6. decembra, srušili su spomenik palim borcima, prvoborcu Đoki Patkoviću i njegovoj grupi iz Bobote koji su se inače i prvi oglasili oružjem u Hrvatskoj 1941. godine, ubivši u Boboti ustaškog satnika. Spomenik poginulom Đoki Patkoviću i njegovim drugovima nalazio se na putu između sela Klise i Bobote, a podigli su ga borci vukovarske opštine.

Načelnik u vukovarskom SUP-u Petar Grahovac, s kojim smo razgovarali, potvrdio je navode ove informacije koje smo dobili od boraca iz sela Bobote. I ovom prilikom, inspektori su obavili uobičajeni postupak i otvorili istragu kako bi se ušlo u trag nepoznatim neprijateljima i nacionalistima koji čine sve kako bi uznemirili višenacionalno stanovništvo ovog kraja.

R. Subotić

Preuzeto iz: „Politika”, 8. XII 1989, Beograd

Izvor: Stanje stvari

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: