fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Nikola Milovančev: Ima nas koji verujemo u Kosovski zavet

Nikola Milovančev, pravnik i istoričar
Nikola Milovančev, pravnik i istoričar

G. Nebojša Bakarec, funkcioner SNS-a, objavio je u „Politici“ članak „Pogubne posledice zamrznutog konflikta“. Pojedini navodi u članku ne odgovaraju činjeničnom stanju a vređaju me i kao pravoslavnog vernika (reči o „…utopijama o Kosovskom zavetu…“), pa ću se na njih osvrnuti.

(Reagovanje povodom teksta „Pogubne posledice zamrznutog konflikta”, „Politika”, 16. mart.)

Autor članka se zalaže za postizanje „kompromisa“ o statusu Kosova, koji bi u suštini značio promenu ustavnog rešenja o Kosovu (preambule Ustava Srbije). Za sva događanja od 2003. do danas (zločin u Goraždevcu 2003., pogrom nad Srbima 2004., proglašenje nezavisnosti Kosova 2008…) g. Bakarec krivi stanje „zamrznutog konflikta“ odnosno nepristajanje na priznanje protivpravne secesije Kosova.

Ovo je velika evolucija u stavovima, jer je g. Bakarec npr. januara 2011. odbacivao čak i pomisao o razgovorima ili recimo o odlasku na molitveni doručak u Vašington. Citiram tadašnji članak g. Bakareca: „Smatram da  zbog proglašenja lažne države Kosovo, zbog izazivanja drugih dezintegracionih procesa u Srbiji (Vojvodina, Raška oblast), instaliranja marionetske vlasti u Srbiji i američke NATO agresije, niko iz ove zemlje ne treba da ide na molitveni doručak“. A dve godine kasnije, maja 2013. je g. Bakarec, tada funkcioner DSS-a,  zapisao: Braniti narod na Kosovu i Metohiji, podržavati jedinstvo Srba sa KiM, onemogućavati sprovođenje Briselskog sporazuma, zalagati se za narodni referendum o Briselskom sporazumu…Prozivati krivce (slede imena četvoro vodećih političara) – dok i lišće na drveću i travke u poljima ne počnu da bruje – „U cara Trajana kozije uši“ i „Car je go!“ .

G. Bakarec je očito promenio svoj stav ali treba da zna da ima mnogo nas koji nismo. I nećemo. Znam da je u vreme pisanja njegovog članka, maja 2013, situacija bila drugačija: na severu Kosova su delovali organi opština po srpskom ustavnom poretku, srpska civilna zaštita (sa nekoliko hiljada članova), srpska policija, tužilaštvo i sud koji je sudio po zakonima Srbije a roba je tamo ulazila bez carina. Na žalost, otad se mnogo promenilo: uveden je „tvrd“ granični prelaz, raspušteni srpski organi a na sever dovedeni secesionistički policija, tužilaštvo i sud.

G. Bakarec zna da u slučaju raspuštanja organa opštine pravni poredak Srbije zahteva da predsednik Skupštine Srbije raspiše nove izbore u roku od 30 dana i da to u slučaju opština Leposavić, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Zvečan nije učinjeno više od pet godina, od novembra 2013. I još gore: da su u međuvremenu raspisani izbori i dovedeni ljudi birani po propisima secesionista. Misli li g. Bakarec da za to neko mora odgovarati?

G. Bakarec se pritužuje zbog akcije secesionističkih specijalaca 26. 3. 2018. u Mitrovici. Pa kada su oni prvi put prešli na sever i na osnovu kojih i čijih sporazuma? Dalje autor članka jadikuje zbog smenjivanja g. Nenada Rikala sa mesta ministra u vladi tzv. Republjika e Kosoves. Da li g. Bakarec zna koja krivična dela je g. Rikalo učinio kao građanin Srbije, priznajući okupaciju jednog dela državnog teritorija i stavljajući se u službu okupatorskih vlasti i šta bi pravni organi Republike Srbije u tom (i sličnim) slučajevima trebalo da čine?

G. Bakarec dalje navodi alarmantne statističke podatke o starosti stanovništva u Srbiji i sumornim predviđanjima za period do 2060. godine. Stiče se utisak da autor članka uverava čitaoce Politike da će se poboljšati demografska kretanja ako se promeni ustavni poredak i prizna otcepljenje Kosova. Ovo ne mogu da shvatim drugačije nego kao potcenjivanje inteligencije čitalaštva Politike. S tim u vezi ne mogu da ne navedem prvu rečenicu Bakarčevog teksta iz maja 2013. : „Statistika naša dika, što poželiš to naslika!“.

I, na kraju: da, ima nas, koji nećemo izneveriti svoje principe, koji smo verujući i verujemo u Kosovski zavet. I verovaćemo dok smo živi.

Nikola Milovančev

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: