Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Nikola Milovančev: Ima nas koji verujemo u Kosovski zavet

Datum objave: utorak, 2 aprila, 2019
Veličina slova: A- A+
Nikola Milovančev, pravnik i istoričar
Nikola Milovančev, pravnik i istoričar

G. Nebojša Bakarec, funkcioner SNS-a, objavio je u „Politici“ članak „Pogubne posledice zamrznutog konflikta“. Pojedini navodi u članku ne odgovaraju činjeničnom stanju a vređaju me i kao pravoslavnog vernika (reči o „…utopijama o Kosovskom zavetu…“), pa ću se na njih osvrnuti.

(Reagovanje povodom teksta „Pogubne posledice zamrznutog konflikta”, „Politika”, 16. mart.)

Autor članka se zalaže za postizanje „kompromisa“ o statusu Kosova, koji bi u suštini značio promenu ustavnog rešenja o Kosovu (preambule Ustava Srbije). Za sva događanja od 2003. do danas (zločin u Goraždevcu 2003., pogrom nad Srbima 2004., proglašenje nezavisnosti Kosova 2008…) g. Bakarec krivi stanje „zamrznutog konflikta“ odnosno nepristajanje na priznanje protivpravne secesije Kosova.

Ovo je velika evolucija u stavovima, jer je g. Bakarec npr. januara 2011. odbacivao čak i pomisao o razgovorima ili recimo o odlasku na molitveni doručak u Vašington. Citiram tadašnji članak g. Bakareca: „Smatram da  zbog proglašenja lažne države Kosovo, zbog izazivanja drugih dezintegracionih procesa u Srbiji (Vojvodina, Raška oblast), instaliranja marionetske vlasti u Srbiji i američke NATO agresije, niko iz ove zemlje ne treba da ide na molitveni doručak“. A dve godine kasnije, maja 2013. je g. Bakarec, tada funkcioner DSS-a,  zapisao: Braniti narod na Kosovu i Metohiji, podržavati jedinstvo Srba sa KiM, onemogućavati sprovođenje Briselskog sporazuma, zalagati se za narodni referendum o Briselskom sporazumu…Prozivati krivce (slede imena četvoro vodećih političara) – dok i lišće na drveću i travke u poljima ne počnu da bruje – „U cara Trajana kozije uši“ i „Car je go!“ .

G. Bakarec je očito promenio svoj stav ali treba da zna da ima mnogo nas koji nismo. I nećemo. Znam da je u vreme pisanja njegovog članka, maja 2013, situacija bila drugačija: na severu Kosova su delovali organi opština po srpskom ustavnom poretku, srpska civilna zaštita (sa nekoliko hiljada članova), srpska policija, tužilaštvo i sud koji je sudio po zakonima Srbije a roba je tamo ulazila bez carina. Na žalost, otad se mnogo promenilo: uveden je „tvrd“ granični prelaz, raspušteni srpski organi a na sever dovedeni secesionistički policija, tužilaštvo i sud.

G. Bakarec zna da u slučaju raspuštanja organa opštine pravni poredak Srbije zahteva da predsednik Skupštine Srbije raspiše nove izbore u roku od 30 dana i da to u slučaju opština Leposavić, Zubin Potok, Kosovska Mitrovica i Zvečan nije učinjeno više od pet godina, od novembra 2013. I još gore: da su u međuvremenu raspisani izbori i dovedeni ljudi birani po propisima secesionista. Misli li g. Bakarec da za to neko mora odgovarati?

G. Bakarec se pritužuje zbog akcije secesionističkih specijalaca 26. 3. 2018. u Mitrovici. Pa kada su oni prvi put prešli na sever i na osnovu kojih i čijih sporazuma? Dalje autor članka jadikuje zbog smenjivanja g. Nenada Rikala sa mesta ministra u vladi tzv. Republjika e Kosoves. Da li g. Bakarec zna koja krivična dela je g. Rikalo učinio kao građanin Srbije, priznajući okupaciju jednog dela državnog teritorija i stavljajući se u službu okupatorskih vlasti i šta bi pravni organi Republike Srbije u tom (i sličnim) slučajevima trebalo da čine?

G. Bakarec dalje navodi alarmantne statističke podatke o starosti stanovništva u Srbiji i sumornim predviđanjima za period do 2060. godine. Stiče se utisak da autor članka uverava čitaoce Politike da će se poboljšati demografska kretanja ako se promeni ustavni poredak i prizna otcepljenje Kosova. Ovo ne mogu da shvatim drugačije nego kao potcenjivanje inteligencije čitalaštva Politike. S tim u vezi ne mogu da ne navedem prvu rečenicu Bakarčevog teksta iz maja 2013. : „Statistika naša dika, što poželiš to naslika!“.

I, na kraju: da, ima nas, koji nećemo izneveriti svoje principe, koji smo verujući i verujemo u Kosovski zavet. I verovaćemo dok smo živi.

Nikola Milovančev

Izvor: POLITIKA

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top