Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Niko ne spominje zločine nad Srbima

Datum objave: četvrtak, 30 novembra, 2017
Veličina slova: A- A+

Haška presuda šestorici lidera nekadašnje Herceg-Bosne, kojom je potvrđena umiješanost hrvatskog državnog vrha u udruženi zločinački poduhvat u BiH, još više je razočarala načelnike zapadnokrajiških opština jer se nigdje ne spominju stravični zločini počinjeni nad Srbima na ovim prostorima.

Mrkonjić Grad: Spomen ploča Foto: RTRS
Mrkonjić Grad: Spomen ploča
Foto: RTRS

Načelnik opštine Ribnik Radenko Banjac rekao je Srni da nije kompetentan da komentariše presudu suda u Hagu, ali da mu je žao što su ponovo negirane srpske žrtve u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

“I opština Ribnik bila je napadnuta od regularne hrvatske vojske, koja je u septembru 1995. godine izvršila agresiju na zapadnokrajiške opštine. Naša opština je pretrpjela velika materijalna razaranja, a bilo je i civilnih žrtava”, naveo je Banjac.

On je istakao da za ove zločine niko nije procesuiran, što je velika nepravda prema ljudima ovog kraja i svim Srbima u BiH.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Divna Aničić naglasila je da je važno da pravda bude zadovoljena.

“Nesrećna sam jer niko nije procesuiran za stravične zločine počinjene u Mrkonjić Gradu”, kaže Aničićeva.

Načelnik opštine Jezero Snežana Ružičić dodala je da bi pravosuđe trebalo da sačuva objektivnost i da ne donosi odluke na istorijsku štetu Srba.

“Ovi prostori su od hrvatske vojske pretrpjeli velike gubitke u ljudskim žrtvama i materijalnoj šteti, koji su nenadoknadivi. Na svim stranama je bilo civilnih žrtava i svi koji su to činili treba da budu procesuirani”, rekla je Ružičićeva.

Hrvatska regularna vojska sa jedinicima takozvane Armije BiH i Hrvatskog vijeća odbrane napala je u septembru i oktobru 1995. godine 13 zapadnokrajiških opština sa većinskim srpskim stanovništvom – Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni.

Ove opštine bile su u sastavu Republike Srpske i sa tog područja muslimansko-hrvatske snage ubile su 1.644 vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerali su 120.000 Srba, opljačkali pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile.

Samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

Hrvatske i muslimanske snage za sobom su ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirana su tijela 181 žrtave, među kojima 81 civila, 97 boraca Vojske Republike Srpske, te tri pripadnika MUP-a Srpske. Među ekshumiranima je 10 žena.

U manjim grobnicama u ovoj opštini pronađeno je još 176 tijela civila, pripadnika Vojske i MUP-a Republike Srpske.

Iako su poznati nalogodavci i počinioci, za ove zločine još niko nije odgovarao.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Od ljubavi do mržnje

Marko Janković: Odbrana zapadno krajiških opština septembra 1995. godine

M.Grad – Dvije decenije od otvaranja masove grobnice …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top