fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Nije raskol u vladi, nego u većini – uskoro izbori“

Hrvatski politički analitičar Žarko Puhovski očekuje da će prevremenih izbora u Hrvatskoj biti do kraja godine.

On je to izjavio povodom niza negativnih reakcija na izjavu ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića da će ploča sa natpisom „Za dom spremni“ verovatno ostati u Jasenovcu barem do marta 2018

On je istakao da „nije u pitanju raskol u vladi, već u vladajućoj većini“ i izneo očekivanje da će prevremenih izbora u Hrvatskoj biti „do kraja godine“.

Hrvatska narodna stranka (HNS), koalicioni partner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), poručila je da ploča sa natpisom „Za dom spremni“ u Jasenovcu mora da bude brzo uklonjena kako je i dogovoreno sa premijerom Andrejom Plenkovićem i da za tu stranku „nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u sprovođenju postignutih dogovora“.

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj i saborski poslanik Milorad Pupovac izjavio je, takođe, juče da je „vreme za uklanjanje ploče u Jasenovcu prošlo“ i da su „krediti dati premijeru i vladi potrošeni“, što se tiče SDSS, koji je partner u vladajućoj većini.

„Nije u pitanju raskol u vladi, već u vladajućoj većini. I dalje mislim da će izbori biti do kraja godine. Tu se ne radi samo o HNS-u, tu je, naravno, i pritisak na Pupovcu. U HDZ-u čekaju još osam meseci do godinu dana dok Specijalno povereništvo neke stvari ne interpretira. Onog časa kad se problem pojavio, premijer je trebalo da ministru uprave da nalog se promeni zakon u najkraćem roku i zabrane registracije stranaka i udruženja u kojima se nalazi ‘Za dom spremni'“, rekao je Puhovski za Index.hr.

On je izneo tvrdnju da „dok se to ne desi, ploča se legalno ne može maknuti“.

„Ali, to je moglo da se učini još pre šest meseci. I tu se opozicija verovatno ne bi bunila. Ako HDZ ima disciplinu, bez obzira ko se bunio, to je moglo da se učini. Dakle, nije se želelo ništa da se učini“, kazao je Puhovski.

On je naveo da se u HDZ „ponašaju se kao mala deca koja, kada idu da spavaju, a nisu napisala domaći zadatak, nadaju se da će učitelj sutra da umre ili bude bolestan, pa da ne moraju da odgovaraju“.

„A to se ne događa. Istina je da su se stranke manjina ponašale, da se pristojno izrazim, neprinicipijelno, tvrdeći da su oni u dogovoru sa Plenkovićem i da će se stvar rešiti. Međutim, stvar se nije rešila. Stvar se zaoštrila s uklanjanjem imena maršala Tita sa zagrebačkog trga i sa pritiscima od kojih neće moći dugo da beže“, kazao je Puhovski.

On je ocenio da „Plenković na nekoliko nivoa visi i ja sam uveren da on sanja broj 76 (poslanika) svake noći“.

„Situacija je takva da taj ’76’ visi na raznim nivoima i meni se čini da je teško očekivati da će se većina u parlamentu očuvati. Osim ako se ne dogodi neki neverovatan obrat. Ali, to mi se čini neverovatnim“, naveo je Puhovski.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

U HRVATSKOJ VRI zbog „Za dom spremni“, pokrenuta lavina

„U čemu je razlika između ‘Zig Hajl’ i ‘Za dom spremni’?“

Potvrđeno: Ploča sa ustaškim pozdravom ostaje u Jasenovcu

Krivična prijava zbog sporne ploče u Jasenovcu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: